1 aprilie este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli.
În fiecare an, pe 1 aprilie, oamenii din toată lumea marchează Ziua păcălelilor. Fiecare persoană a încercat măcar o dată să îi facă o farsă unui prieten, vecinului sau unui membru de familie.
1 Aprilie-Ziua Păcălelilor, este însoţită de o serie de superstiţii, provenite din toate colţurile lumii. Ziua păcălelilor este cunoscută, în multe ţări din Europa, încă din secolul al XVI-lea.
Celebrarea Zilei Păcălelilor îşi are originile în Franţa, în secolul al XVI-lea, când a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou, care era pe 1 aprilie, se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glume nevinovate. Vestea noului calendar s-a răspândit încet, iar cei care continuau să sărbătorească anul nou de 1 aprilie erau consideraţi ”păcăliţii de 1 aprilie”.
În România, Ziua păcălelilor a apărut în secolul al XIX-lea. Există şi câteva superstiţii legate de această sărbătoare. Se spune că farsele ar trebui făcute până la ora prânzului, altfel apare ghinionul. Cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute vor fi urmăriţi de ghinion tot anul.
Totodată, tradiţia spune că dacă o fată reuşeşte să te păcălească, atunci trebuie să te căsătoreşti cu ea. De asemenea, copiii născuţi pe 1 aprilie vor avea succes în viaţă.