Fobia poate fi definită ca fiind o teamă irațională, foarte persistentă, dusă uneori la extreme și totuși inofensivă. Aceasta poate fi stârnita atât de o anumită situație, cât și de anticiparea ei. Iata zece fobii ciudate despre care nu stiati ca exista:
Gimnofobia – teama de a fi vazut gol si de a vedea alte persoane dezbracate, chiar si in situatiile in care este acceptabil din punct de vedere social.
Itifalofobia – reprezinta teama extrema si irationala de erectii. Din pacate pentru cei care sunt afectati de o asemenea fobie, Itifalofobia se poate vindeca doar cu perioade lungi de terapie.
Culrofobia – reprezinta frica exagerata de clovni. Este intalnita cel mai adesea in randul copiilor. Uneori, suferinzii capata aceasta fobie dupa o experienta traumatizanta cu un clovn sau dupa ce vad imaginea sinistra a unuia in mass-media.
Ergasiofobia – reprezinta teama de a munci. Aceasta fobie cauzeaza traume psihologice semnificative, putand sta la baza unor boli psihice precum depresia sau ADHD.
Panfobia – reprezinta frica de tot. Persoanele care sufera de aceasta fobie sunt intr-o permanenta stare de tensiune si teama si afirma ca simt o amenintare din partea unui „rau” necunoscut.
Neofobia – teama irationala de noutate. Intr-o forma mai usoara, poate cauza refuzul de a incerca lucruri noi sau de a iesi dintr-o rutina.
Tafofobia – teama irationala de a fi diagnosticat in mod gresit ca fiind decedat, iar apoi ingropat de viu.
Efebifobia – frica irationala si/sau ura de tineri. Acesta fobie este definita ca fiind o „caracterizare inexacta, exagerata si senzationalista a tinerilor”.
Paraskavedekatriafobia – frica de Vineri 13 se numeste paraskavedekatriafobie. Denumirea deriva din cuvantul grecesc „paraskevi”, care inseamna vineri, si „dekatreis”, care inseamna 13.
Pteronofobia – reprezinta frica irationala de a fi gadilat cu pene. Anumite traume din copilarie, cum ar fi gadilatul excesiv al unui bebelus, pot ajuta la dezvoltarea acestei fobii.