Festivalul Internațional Sabin Păutza la cea de-a 11-a ediție

La Reșița, pe parcursul a cinci zile, muzicianul Sabin Păutza va fi omagiat prin evenimente diverse găzduite de mai multe locații din oraș.

Dirijorul, profesorul și compozitorul născut în 1943 în cartierul reșițean Câlnic a dus numele Reșiței pe toate meridianele lumii. Asistent și lector la Academia „George Enescu” din Iași, director artistic și prim dirijor timp de 25 de ani al celei mai vechi filarmonici din statul New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, doctor în muzică al London Institute for Applied Research, doctor în compoziție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, medaliat de regele Mihai I cu medalia „Nihil sine Deo” a Casei Regale sunt doar câteva repere din viața și activitatea lui Sabin Păutza.

Din 2014, la inițiativa societății pentru cultură „Metarsis” și cu sprijinul acordat de Primăria Reșița și consiliul local, Sabin Păutza este omagiat prin festivalul internațional care-i poartă numele. În cadrul evenimentului, concursul de interpretare pianistică și compoziție descoperă în fiecare an tinere talente. Pe lângă concurs, festivalul cuprinde expoziții, prezentări de carte, dezbateri, programe muzicale, concerte. Așa se va întâmpla și în cadrul ediției de anul acesta, programată în perioada 23-27 octombrie. Evenimentele vor fi găzduite de amfiteatrul mare al Centrului UBB, Sala „Lira” a liceului de arte, Muzeul Banatului Montan, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” și Biblioteca Germană „Alexander Tietz”.

Ziua de joi, 24 octombrie se va desfășura în diferite locații din Reșița și   începe cu o prezentare de carte  de la ora 11.00.

Programul zilei de joi, 24 octombrie este următorul:

Joi, 24 octombrie 2024

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ Paul IORGOVICI, Filiala Lunca Bârzavei

Ora 11:00

Sabin PAUTZA, autor de carte

Prezentare de carte: Carnaval fară măști sau Hai să (ne) râdem, Sabin Pautza

De la români adunate (și nu numai) și-napoi la români date, Florian Lungu (Moșu’) & Sabin Pautza (copilu’)

Prezintă: Clara Maria CONSTANTIN, manager BJ PI Caraș-Severin

Joi, 24 octombrie 2024

LICEUL DE ARTE SABIN PAUTZA, Sala LIRA

Ora 19:00

 

Deschiderea FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL SABIN PAUTZA, ediția a XI-a, 23-27 oct. 2024

 

Sabin PAUTZA și emoția culorilor

Expoziție de pictură cu cele mai reprezentative lucrări de atestat realizate de absolvenții Liceul de Arte ,,Sabin Păuța” din Reșița.

Curator: prof. Adrian GAROIU

 

Ora 19:15

Sabin PAUTZA, darul divin

Concert vocal simfonic

Corul ARMONIA și orchestra Liceului de Arte ,,Sabin Păuța”, Reșița.

Dirijori:

Prof. Emanuela MODOVAN

Prof. Cornel TODEA

 

Solist Ian DINUȚ violoncel, clasa prof. Diana SILAGHI , Liceul de Arte ,,Ion VIDU” Timișoara

La pian: prof. Remus HOSZ

 

În program, lucrări de: I.L. de Victoria, A. Vivaldi, W.A. Mozart, A. Bruckner, Gh. Mandicevski,J. Brahms, G. Muzicescu, S. Pautza

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *