Astăzi este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge!
Scopul este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă.
Această zi a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Acesta a fost născut pe 14 iunie, iar în urma activității lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită în toată lumea pentru a mulțumi tuturor donatorilor de sânge voluntari pentru donația lor. Prima dată când s-a sărbătorit acest eveniment a fost în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. De asemenea, acest eveniment este o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a importanței donării de sânge și pentru a sărbători numărului de vieți salvate zilnic de donatorii de sânge. În plus, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge marchează avantajul neprețuit de a avea provizii accesibile și la timp de sânge pentru sănătatea universală.
“Ziua Mondiala a Donatorului reprezintă o ocazie de a aduce în atenție importanța actului donării și de a le multumi, încă o dată, donatorilor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esențială, la fel ca și contribuţia donatorilor benevoli adusă sistemelor naţionale de sănătate. Astăzi salut și efortul depus de colegii mei din centrele de transfuzii pentru a asigura necesarul colectei în special în această perioadă. Este nevoie de o reorganizare din temelii a acestui domeniu și de schimbarea legislatiei”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății încurajează donarea benevolă de sânge și îndeamnă cetățenii să doneze benevol.
In țară există o nevoie permanentă atât de sânge și de preparate sangvine, cât și de donatori fideli.