15 ianuarie 2025 – 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Azi se împlinesc 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, cel mai cunoscut și iubit poet român, dată care marchează și Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej, în toată țara se organizează evenimente culturale.

Evenimentele vor fi ţinute atât în biblioteci, cât şi la instituţiile de teatru, în muzee, dar şi în şcolile de peste tot. Sunt atât spectacole, cât şi concerte, dar mai ales concursuri de recitat poezii. Sunt şi multe expoziţii în muzeele din ţară şi marea majoritate au intrarea liberă, pentru a marca această zi. Pot veni atât copiii, elevii, cât şi adulţii, pentru a se bucura de toate aceste evenimente.

La Teiul lui Eminescu se vor depune coroane de flori de laora 12 şi se vor recita poezii. Angajaţii din Cultură îşi vor pune de la ora 11 banderole albe pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la neajunsurile lor financiare. Îşi doresc o egalizare a salariilor şi 1% din PIB pentru acest domeniu.

Omagiu demn de un geniu. La 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, un artist din Hunedoara, devenit viral pe internet cu lucrările sale spectaculoase, a creat un portret magistral al marelui poet în zăpada proaspăt ninsă de pe un deal din Valea Jiului. S-a folosit doar de natură şi o dronă pentru a face artă la înălţime.
15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale
Numeroase activităţi, de la spectacole, concerte, expoziţii, proiecţii de film, la tururi ghidate şi proiecte educaţionale, desfăşurate atât fizic, cât şi online, vor fi organizate în Capitală de Ziua Culturii Naţionale, la Academia Română, în instituţiile din subordinea Ministerului Culturii, sau în cele ale Primăriei Generale.

Cu acest prilej, în mai multe muzee vor fi organizate tururi ghidate, accesul fiind gratuit. De asemenea, opera poetului naţional Mihai Eminescu va fi evidenţiată prin recitaluri de poezie, spectacole de teatru, dans, care vor aduce pe scenă artişti consacraţi, dar şi tinere talente, dar şi prin numeroase expoziţii dedicate evenimentului.

Totodată, manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale vor include dezbateri şi conferinţe în cadrul cărora experţi din diverse domenii culturale vor discuta despre importanţa promovării şi conservării patrimoniului cultural.

Ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, seria de manifestări organizată la Academia Română se va deschide cu sesiunea festivă desfăşurată în Aula Academiei Române, începând cu ora 10,00. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, printre alte personalităţi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române.

Un moment muzical va fi oferit de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, acesta fiind urmat de lansarea emisiunii filatelice „Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu”.

În foaierul Academiei va fi prezentată expoziţia foto-documentară „Identitate românească / Identitate europeană”, realizată de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, iar în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată expoziţia „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”.

O serie de expoziţii, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru şi ateliere de educaţie muzeală, de scenografie, de benzi desenate şi de educaţie alternativă prin artă performativă vor fi organizate, de miercuri, până duminică, de Muzeul Naţional al Literaturii Române, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Începând cu data de 15 ianuarie 2011, cultura română beneficiază de o sărbătoare oficială, cu statut naţional, stabilită la data aniversării poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naţionale a fost iniţiată de acad. Eugen Simion, preşedinte al Academiei Române la acea dată, şi legiferată de Parlamentul României în anul 2010. Ajunsă la a XV-a ediţie, Ziua Culturii Naţionale este celebrată în toate comunităţile locuite de români, în interiorul sau în afara graniţelor ţării.

Ziua Culturii Naționale și 175 de ani de  la naşterea lui Mihai Eminescu vor fi marcate și la Reșița, unde vor avea loc câteva evenimente culturale deosebite.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *