3,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare

În fiecare an, pe data de 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei.

„Scopul acestei zile este de a atrage atenţia asupra faptului că circa 3,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare. Se doreşte, de asemenea, abordarea crizei globale de salubritate, pentru a atinge obiectivul 6.2 de dezvoltare durabilă (ONU): apă şi canalizare pentru toţi până în 2030.
Statisticile alarmante atrag atenţia asupra faptului că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.
Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU, care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă.
În prezent, 3,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. De asemenea, în fiecare zi, peste 800 de copii mor din cauza diareei determinate de apa nesigură, salubritate şi igiena precară. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.
Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune ca, până în 2030, nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igiena pentru toţi”. Rezoluţia prevede ca statele membre ale ONU, precum şi părţile interesate relevante să încurajeze schimbarea comportamentală şi punerea în aplicare a politicilor de creştere a accesului la salubritate în rândul celor săraci, împreună cu un apel pentru a pune capăt practicii defecării în aer liber, pe care o consideră extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică.”, scrie AGERPRES.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *