În cartea sa, „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne oferă câteva sfaturi care pot transforma o salată obişnuită într-un preparat cu adevărat natural şi sănătos.
1. Salată de rucola cu roşii cherry
Reţeta tradiţională a acestei salate ne învaţă că avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucola, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Tot ce trebuie să facem este să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi să folosim ulei de măsline extravirgin sau alte uleiuri presate la rece – argan, in, cânepă, nucă.
Aceasta salată este bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă. Roşia este o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei. În plus, măreşte rezistenţa la bolile infecţioase şi grăbeşte vindecarea rănilor.
2. Salată de ton
Salata de ton are la bază o combinaţie corectă de legume şi ouă. „Atunci când preparăm salata de ton trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi – să folosim sare marină brută, să spălăm bine ciupercile fără a le curăţa însă de coajă, deoarece conţine multe substanţe biologice active şi majoritatea proteinelor, să rupem salata şi nu să o tăiem cu cuţitul şi să călim ciupercile în tigaie tip wok, folosind ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat”, dezvăluie dr. Menci în cartea „Reînvaţă să găteşti”.
3. Salată de ghebe cu usturoi
Această este o reţetă pe care o putem mânca fără grijă de-a lungul întregului an.
• Sfatul lui Menci:
– Alege ghebele proaspete
– Timpul de opărire trebuie scurtat, astfel încât ghebele să îşi păstreze cât mai bine valoarea nutritivă
– Foloseşte ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece de – nucă, armurariu, dovleac, struguri sau rapiţă
– Oţetul trebuie să fie de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale
– Sarea trebuie să fie marină, brută, în detrimentul celei rafinate, iodată artificial
4. Salată de castraveţi cu mărar
Reţeta tradiţională cere: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţati de coajă şi feliaţi, 2 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 legătură de mărar tocat, sare, piper şi oţet.
Reţeta “a la Menci” ne învaţă:
– Să NU curăţăm castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestie şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi.
– Să folosim uleiuri presate la rece, de masline, in, cânepă, argan, dovleac sau struguri
– Să înlocuim sarea normală cu cea marină, brută, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice
– Să măcinăm piperul pe loc, peste salată
– Să folosim oţet de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale
5. Salată de vinete
Primul secret al acestei salte este cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă. Mirosul de vânătă coaptă o să vă parfumeze bucătăria şi o să vă trezească apetitul pentru delicioasa salată. Reţetei tradiţionale, moştenite din generaţie în generaţie îi putem da un pic de noutate folosind: sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece.
Sursa: „Reînvaţă să găteşti. Carte de bucate sănătoase”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi