70 de ani de la câștigarea Cupei României de fotbal, de către Metalul Reșița!

5 Decembrie 1954 reprezintă o dată istorică pentru Cupa României! Metalul Reșita a cucerit la acea dată, Cupa României în Liga a 2-a. Clubul reșițean sărbătorește astăzi 70 de ani de când a reușit să cucerească trofeul Cupei României. Aceasta fiind și singura cupă a României din palmaresul clubului.

 

Astăzi, 5 decembrie, se împlinesc 70 de ani de la câștigarea de către Metalul Reșița a Cupei României la fotbal, după finala câștigată cu Dinamo.

Cupa României a fost mereu un izvor de povești frumoase. Metalul Reșița a scris una dintre ele. Venită din Liga a 2-a, Reșița a luat Cupa la capătul unui complex de împrejurări favorabile. Mai mult, reșițenii au trecut de Steaua în semifinală și de Dinamo în finala jucată la București.

Prima câștigătoare a Cupei României provenită din eșalonul secund al fotbalului românesc a fost Metalul Reșița, actuala formație CSM Reșița ce evoluează în Liga a doua în prezent,  și este pregătită de către Flavius Stoican.
Fotbalul românesc nu era profesionist la aceea vreme, iar formația reșițeană a aliniat la începutul acelui sezon o formație alcătuită din: 7 lăcătuși mecanici, 4 funcționari și câte un impiegat, oțelar, strungar electrician și sudor. Sistemul competițional în aceea perioadă era după modelul sovietic, primăvară-toamnă, din acest motiv finala Cupei României a fost jucată în ajunul de Moș Nicolae. Modul cum au evoluat fotbaliștii echipei reșițene în aceea ediție de Cupă a fost unul remarcabil, Metalul a eliminat pe parcurs nu mai puțin de 5 echipe care făceau parte din Divizia A, dintre care 4 erau în funtea clasamentului. Ținându-se seama de diferența de divizie, Reșița a fost gazda fiecărei partide pe care a disputat-o în accea ediție de Cupă.

Reșița, parcurs de vis până la trofeu
Semifinala jucată de bănățeni a acelei ediții a fost programată la 1 decembrie, iar Metalul a reușit să treacă în aceea fază de C.C.A București, mai târziu Steaua București. Reșițenii au trecut de formația armatei cu scorul de 1-0.
Finala acelei ediții a fost disputată pe la ora prânzului, mai exact 13:30 și s-a jucat pe o ceață deasă pe stadionul Republicii din București. La partidă au asistat peste 30.000 de spectatori. Adversara reșițenilor din finală a fost Dinamo. La formația bucureșteană erau pe teren printre alții: Titus Ozon, Ene sau frații Băcuț iar pe banca tehnică se afla la începuturile carierei de antrenor, profesorul Angelo Niculescu. Metalul Reșița a câștigat aceea finală cu scorul de 2-0, golurile au fost înscrise în prima repriză în minutele 30 și 40. Bucureștenii au dominat aceea partidă, dar Reșița a reușit prin forța grupului și prin contraatacurile tăioase să iasă triumfătoare din acel meci. Raportul cornerelor din aceea partidă a fost de 8-2 pentru Dinamo, iar presa acelei vremi a descris jocul bucureștinilor ca o dominație sterilă și ineficientă.

Din premiul pentru trofeu a fost construit actualul stadion din Reșița

Fiind un fotbal neprofesionist, câștigătorii au fost premiați cu alimente ce aveau mare trecere în vremea de atunci. Formația reșițeană a primit totuși din partea C.N.E.F.S 10 milioane de lei, bani ce au fost investiți în construirea actualei baze sportive a CSM-ului ce se află pe Valea Domanului. Stadionul care a fost construit cu acești bani este unic în țara noastră, tribuna 2 fiind amplasată la poalele unei păduri.
Clubul reșițean sărbătorește astăzi 70 de ani de când a devenit prima echipă din eșalonul secund ce a reușit să ridice trofeul Cupei României deasupra capului. Aceasta fiind și singura cupă a României din palmaresul clubului. Pe lângă CSM, echipele ce au reușit din eșalonul secund să câștige Cupa României, au fost: Arieșul Turda în 1961, Chimia Râmnicu Vâlcea în 1973 și Rapid în 1975.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *