Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin a fost solicitat să intervină pentru ridicarea a două bucăți de elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, respectiv 2 grenade defensive de mână, găsite în localitatea Armeniș.
Ajunși la fața locului, specialiștii pirotehnicieni au acționat pentru identificarea, ridicarea, transportarea și depozitatarea acestora în condiții de siguranță, în vederea distrugerii lor ulterioare.
În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii, atrag atenția pirotehniștii. La găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, cetățenii au obligaţia să anunțe de urgență, prin intermediul numărului unic 112, serviciile de urgență profesioniste. Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă de asemenea comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase. O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.
Salvatorii cărășeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro.