S-a creat acel obicei de a servi desertul alaturi de un suc, eventual carbogazos, cand de fapt ar fi mult mai sanatos si elegant de a asocia un vin bun. De ce sa nu finalizezi o masa grandios, cu un rasfat deosebit? Cand sunt atat de multe sortimente deosebite, care se armonizeaza atat de placut cu o prajitura, crema, tarta sau chec?
Așa cum bine știm, există nenumărate moduri în care vinurile sunt asociate cu felurile de mâncare. În restaurante puteți oricând apela la serviciile chelnerului sau sommelier-ului, în cazul în care restaurantul are un astfel de specialist.
Când vine vorba de desert și aici există câteva reguli care merită urmate pentru a obține maximul de gust și aromă. Deși obiceiul de a alătura un anume tip de vin la desert este mai puțin întâlnit la noi în țară, este ceva ce merită încercat. Iată cam care ar fi recomandările specialiștilor în domeniu.
Când vine vorba de asocierea desertului cu vinul cel mai potrivit trebuie luați în calcul trei factori.
Primul este intensitatea aromelor. Aceasta trebuie să fie în echilibru între vin și desertul ales, altfel spus cu cât acesta are arome mai intense, cu atât mai intens trebuie să fie și vinul care îl acompaniază.
Un al doilea factor ar fi cam cât de dulce este desertul în cauză. O regulă importantă aici este ca vinul ales să fie mai dulce decât acesta.
Al treilea factor este aciditatea. La fel ca și în cazul intensității aromelor, aciditatea trebuie să fie în echilibru, de aceea vinurile cu aciditate ridicată se alătură cel mai bine fructelor sau prăjiturilor cu multe fructe.
Nu este greu de ales un vin pentru desert. Tot ce trebuie sa stiti este ingredientul principal al desertului, este pe baza de ciocolata, caramel, cafea sau fructe? Este cu menta, lamaie, castane sau ghimbir? Pentru a fi cat mai usor, v-am pregatit o lista de vinuri recomandate pentru deserturile cele mai populare.
Baclava: Grasa de Cotnari (vin alb dulce)
Cheesecake: Tamaioasa Romaneasca (vin alb dulce), sampanie
Clatite: sampanie, Grasa de Cotnari (vin alb dulce)
Crema cu caramel: Grasa de Cotnari (vin alb dulce)
Desert cu ananas: sampanie
Desert cu brandy: Busuioaca de Bohotin (vin rose dulce)
Desert cu cafea: Feteasca Neagra (vin rosu sec), sampanie
Desert cu caise: Zghihara de Husi (vin alb sec)
Desert cu caramel: sampanie
Desert cu castane: spumant asti
Desert cu capsuni: Busuioaca de Bohotin (vin rose dulce), sampanie
Desert cu ciocolata: Feteasca Neagra (vin rosu sec), sampanie
Desert cu cirese: Babeasca Neagra (vin rosu sec)
Desert cu coacaze: Novac (vin rosu sec)
Desert cu fructe: spumant asti, sampanie, Tamaioasa Romaneasca
Desert cu ghimbir: Sauvignon Blanc (vin alb sec)
Desert cu menta: spumant asti
Desert cu mere: Sarba
Desert cu zmeura: Riesling (vin alb sec), Busuioaca de Bohotin (vin rose dulce)
Salata de fructe: sampanie
Compot de fructe: sampanie
Fursecuri cu ciocolata: Feteasca Neagra (vin rosu sec), sampanie
Inghetata: sampanie, Tamaioasa Romaneasca (vin alb dulce)
Placinta cu mere: Sarba
Tiramisu: Feteasca Neagra (vin rosu sec), sampanie