Fertilizarea în vitro va fi parțial decontată de stat. 10 mii de femei vor primi câte 15 mii de lei pentru procedura de fertilizare, dar voucherul acoperă cam 60% – 70% din costuri. Înscrierile sunt deschise on-line, iar criteriul de atribuire este „primul venit, primul servit”. Evident că după momentul deschiderii platformei, datorită numărului mare de accesări platforma a picat pentru câteva minute.
Pentru înscrierea în acest program sunt necesare următoarele documente:
O cerere de înscriere, o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nu a mai beneficiat de program, diagnosticul de infertilitate, emis de un medic specialist cu recomandarea procedurii de fertilizare in vitro, act care trebuie emis cu mai mult de 60 de zile înainte de înscrierea în program. Mai trebuie făcută și dovada calității de asigurat. Se mai încarcă pe platformă și copii ale actelor de identitate și acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
De acest program pot beneficia femeile cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, indiferent dacă sunt într-un cuplu sau nu. Statul, prin Ministerul Familiei, decontează 15 mii de lei pentru fiecare procedură. iar banii pot fi utilizaţi pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor. Suma se acordă simultan, sub forma a două vouchere digitale: unul pentru medicamente, în valoare de 5.000 lei şi altul, de 10.000 de lei, pentru proceduri medicale. Voucherele sunt valabile un an, însă beneficiara este obligată să iniţieze procedura de fertilizare in vitro în cel mult o jumătate de an de la data de începere a termenului de valabilitate.
Conform statisticilor, infertilitatea afectează unul din cinci cupluri din România, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății plasează infertilitatea pe locul 5 în topul dizabilităților la nivel global.