Inspectorii de muncă ITM Caraș-Severin derulează un nou tip de acțiuni de control. Este vorba de acțiuni de control la locurile de muncă din industria extractiva, ce au loc începând din luna martie și se vor încheia în luna septembrie.
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin efectuează ample acțiuni de control la locurile de muncă din domeniul industria extractivă. Scopul acestor acţiuni de verificare sunt îmbunătățirea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă, precum și reducerea riscurilor de accidentare sau de îmbolnăvire profesională. Acest tip de controale au început din luna martie și se vor desfășura până în luna septembrie.
În intervalul 3 martie – 19 septembrie 2025, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin derulează prin inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă, acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă.
Grupul ţintă al acestor verificări îl constituie toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care efectuează activităţi la locurile de muncă din industria extractivă diviziunile CAEN 05,07,08.
În vederea reducerii riscurilor de accidentare sau de îmbolnăvire profesională, inspectorii de muncă verifică:
– modalitatea de aplicare a planului propriu de prevenire și protecție asumat de angajator, respectiv modul de realizare a măsurilor tehnice, organizatorice și de altă natură înscrise în acest plan;
– să nu fie depășite valorile minime de expunere la zgomot în spațiile în care este prezent existența acestui factor de risc, și, în același timp, interacționează în mod direct cu lucrătorii în legătură cu condițiile de muncă.
Menționăm că, din cauza mediului specific în care își defășoară activitatea lucrătorii din industria extractivă, cele mai semnificative riscuri întâlnite în aceste locuri de muncă sunt:
– riscuri de explozie a amestecurilor de gaze care se formează în timpul exploatării miniere în subteran;
– riscuri legate de echipamentele de muncă utilizate fără protecții care să prevină pătrunderea personalului în aria lor de acțiune;
– incendii provocate de blocarea funcționării benzilor transportoare și a altor utilaje de transport al substanțelor minerale utile, cât și subdimensionarea cablurilor de alimentare cu energie electrică a acestor utilaje;
– riscuri legate de activitatea de transport la/de la locurile de muncă (ex. căi de acces și de circulație neconforme, mijloace de transport neadecvate, etc.);
– riscuri legate de nerespectarea monografiei de lucru la locurile de muncă din cariere.