Polițiștii cărășeni au fost prezenți în unitățile școlare din județ, unde au organizat sesiuni de informare, dialog, competiții sportive și jocuri educativ-preventive cu elevii, în cadrul Programului național „Școala Altfel”.
La cele 64 de activități educativ-preventive, desfășurate în 34 de școli din tot județul au fost prezenți peste 2.000 de elevi.
Tematica abordată de polițiști în interacțiunile cu elevii a fost diversă, având scopul de a preveni faptele comise cu violență, fie ea verbală, fizică, psihologică sau cibernetică.
Prin aceste întâlniri, s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și vulnerabilităților asociate cu consumul de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive în rândul copiilor și tinerilor, precum și prevenirea accidentelor rutiere și victimizarea acestora.
În discuțiile purtate, au fost analizate aspectele referitoare la pragul delincvențial, cauzele și factorii favorizanți în geneza delincvenței juvenile, cum ar fi influența anturajului și consumul de alcool.
De asemenea, au fost explicate consecințele legale și sociale în cazul comiterii de infracțiuni de către minori, incluzând răspunderea penală și efectele infracțiunilor asupra integrării sociale.
Totodată, au fost prezentate exemple concrete de situații de victimizare în care pot fi implicați minorii și măsurile de prevenire pe care aceștia le pot lua pentru a evita astfel de situații.
De asemenea, polițiștii rutieri le-au explicat copiilor semnificația indicatoarelor rutiere, regulile de traversare a carosabilului, pentru siguranţa deplasării elevilor pe drumurile publice și pentru prevenirea implicării acestora în accidente rutiere.
Alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară, la realizarea activităților au participat polițiștii Serviciului Rutier și specialiștii Serviciului Criminalistic, cei ai Biroului de Pregătire Profesională, polițiști de la polițiile municipale și orășenești, dar și specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Caras-Severin.
Polițiștii din Caraș-Severin continuă activitățile în rândul copiilor și tinerilor, pentru un mediu școlar în siguranță.