Afinul (nume științific Vaccinium myrtillus L., denumire populară: afin, afin de munte, afin negru, afene, asine, coacăz, merișor de munte, pomușoară) este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite.
Este un subarbust (arbust mic), stufos, rămuros, cu tulpina de culoare verde, lungă de circa 30–60 cm, cu ramuri anguloase.
Frunzele sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine), verzi pe ambele fețe.
Florile sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Înflorește în lunile mai-iunie.
Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, de formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu suc violaceu, cu gust plăcut dulce acrișor.
Cele mai cunoscute efecte benefice pentru organism ale consumului de afine sunt cele legate de îmbunătăţirea vederii, efectul antiulceros, efectul antidiabetic, tonifiant nervos şi de întărire a sistemului imunitar.
Dacă nu ar fi decât faptul că este un antidot puternic al îmbătrânirii precoce, și tot ar fi suficient ca să alegi să consumi afine în fiecare zi – sau măcar în fiecare zi de vară. Dar te ajută și în ce privește acuitatea vederii, sănătatea inimii și buna funcționare a tiroidei. Asta pe lângă multe alte beneficii care fac din afine adevărate „fructe de leac”. Sunt printre cele mai sănătoase fructe de pădure, cu ajutorul cărora putem lupta împotriva îmbătrânirii premature, menţinându-ne în formă sănătatea ficatului şi a inimii.
Totodată, afinele sunt recunoscute ca veritabile medicamente adjuvante în tratamentul unor forme de TBC, dereglări ale metabolismului proteinelor, dar şi în tratamentul bolilor digestive precum colitele şi enteritele.
Afinele conţin şase derivaţi azotaţi ai acidului benzoic, care au capacitatea de a influenţa semnalele de secreţie a unor glande. Astfel, unii produşi diaminici instabili din fructele proaspete pot acţiona asupra unor mecanisme extrem de fine ale reglării la nivel molecular a secreţiei lobului anterior al glandei hipofize. Glanda hipofiză, situată în cutia craniană, în apropierea creierului, este cea mai importantă glandă endocrină din organism, de ea depinzând secreţiile celor mai multe glande.
„Afinele conţin cel puţin 15 tipuri diferite de antioxidanţi care protejează fiecare sistem al organismului nostru”, spune nutriţionistul Michelle Babb, autor al Anti-Inflammatory Eating Made Easy. „Antioxidanţii ne protejează celulele, ţesuturile şi muşchii şi sunt foarte importanţi pentru sănătatea inimii, a creierului, dar şi în recuperare”, explică Babb.
„Dacă vrei să adaugi cel mai bun fruct în dieta ta, ai grijă să fie afinele”, spune şi Frida Harju, nutriţionist Lifesum. „Au fost etichetate drept super mâncare, pot combate pierderile de memorie şi-ţi pot îmbunătăţi starea de spirit”.
Afinele sunt excelente şi în dietele de slăbire, spune Colette Heimowitz, de la Atkins Nutritionals. Spre deosebire de alte fructe, s-a dovedit că afinele pot îmbunătăţi nivelul de insulină, dar şi pe cel de glucoză din sânge, afirmă Heimowitz. De asemenea, sunt bogate în fibre.