Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei se suspendă! Acestea vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a organizat o întâlnire cu primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială de pe raza județului Caraș-Severin, în cadrul căreia aceștia au fost informați despre modul de acordare a venitului minim de incluziune începând cu 1 ianuarie 2024.
Măsurile referitoare la venitul minim de incluziune (VMI), cuprinse în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 „Reforme sociale”, au fost prezentate în cadrul unei întâlniri găzduite de Instituția Prefectului Caraș-Severin, cu scopul de a sprijini primăriile în implementarea VMI, program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile, care va înlocui, de la 1 ianuarie 2024, venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei.
„VMI reprezintă un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială. Odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea venitului minim garantat și a ajutorului pentru susținerea familiei se suspendă. Drept urmare, toți beneficiarii actuali trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI”, a declarat directorul AJPIS Caraș-Severin, Elena Solomonesc.
Potrivit legii, venitul minim de incluziune va avea două componente: sprijin pentru incluziune – are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat; sprijin pentru familiile cu copii – se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
În cadrul întâlnirii, prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, a solicitat reprezentanților primăriilor să se implice în implementarea VMI: „Rugămintea este ca, în urma acestei instruiri, să vă organizați la nivelul primăriilor în așa fel încât până la data de 31 decembrie, când este termenul limită, toate modificările să fie implementate. Introducerea în baza de date a beneficiarilor, preluarea dosarelor și tot ceea ce ține de dumneavoastră să fie puse la punct, astfel încât din luna ianuarie să poată fi făcute plățile pentru cei înscriși în sistem”.