Alimente care îţi ajută creierul

Creierul necesită nutrienţi la fel ca inima, plămânii sau muşchii. Alimentele potrivite vă vor ajuta să vă folosiţi creierul la maximum şi cu cât creierul este mai activ cu atât îl veţi stimula să creeze noi conexiuni, veţi îmbunătăţi funcţiile de memorie şi de rezolvare a problemelor. Printre alimentele care vă ajută să aveţi un creier activ şi productiv se numără usturoiul, roşiile, migdalele, lintea, somonul, bananele, cereale integrale, avocado, seminţele de dovleac, morcovii.

Ce este cel mai bine sa consumam pentru a imbunatati memoria si concentrarea: ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina?

Daca e sa asculti tot ce se scrie si se spune despre anumite alimente si suplimente alimentare, ajungi sa crezi cu adevarat ca acestea pot sa faca minuni de la a spori atentia pana la a imbunatati capacitatea creierului de a memora sau chiar a rezolva probleme.

Dar oare chiar asa sa fie? Pornim de la o certitudine: pe masura ce inaintam in varsta, corpul nostru imbatraneste odata cu noi. Vestea buna este ca intr-adevar, putem sa crestem sansele de a ne mentine un creier sanatos daca adaugam alimente bune pentru creier in alimentatia noastra.

Cafeina – te face mai alert

Nu exista nicio pilula magica pentru a-ti spori IQ-ul si a deveni mai destept; totusi, anumite substante, precum cafeina, te pot ajuta sa te energizezi si sa te concentrezi. Poate fi gasita in cafea, ciocolata, bauturi energizante si chiar anumite medicamente si te trezeste literalmente atunci cand o ingerezi; din pacate, efectul cafeinei este unul de scurta durata. Mai mult, atunci cand consumi cafeina, trebuie sa ai in minte principiul “ce-i prea mult strica” – daca exagerezi, cafeina iti poate da o stare de agitatie si de disconfort.

Zaharul – te poate face mai activ

Zaharul este de altfel sursa preferata de combustibil pentru creier – nu vorbim aici de zaharul de consum, ci despre glucoza, pe care corpul o proceseaza din zaharurile si carbohidratii pe care ii consumam. Acesta este motivul pentru care un pahar de bautura indulcita poate sa iti ofere pe termen scurt o revigorare a capacitatii de concentrare, memorare si chiar a abilitatilor mentale generale.

Totusi, din nou – consumati alimente indulcite cu moderatie. Daca depasiti limita, memoria se poate chiar deteriora, odata cu sanatatea dvs. Aveti in vedere ca zaharul trebuie sa va ajute memoria, nu sa adauge kilograme la silueta dvs!

Micul dejun – cea mai importanta masa a zilei (si) pentru creier

Esti tentat sa sari peste micul dejun? Mai gandeste-te!

Cercetarile in materie au aratat ca micul dejun poate imbunatati memoria de scurta durata si atentia. Studentii care mancasera dimineata micul dejun au avut rezultate mai bune la examene decat cei care au sarit peste aceasta importanta masa a zilei. Pe lista alimentelor care trebuie consumate la micul dejun pentru a imbunatati capacitatea de concentrare a creierului se numara cerealele integrale, produsele lactate si fructele. Totusi, nu exagerati nici cu micul dejun; aceeasi cercetatori au demonstrat ca daca mananci un mic dejun prea bogat in calorii, iti vei diminua potentialul de a te concentra pe sarcinile din timpul zilei.

Pestele este cu adevarat alimentul creierului

Pestele este o sursa de proteine care genereaza cresterea capacitatilor mentale – mai mult, pestele este bogat in acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea creierului. Aceste grasimi benefice incluse regulat in alimentatie au o putere extraordinara de scadere a riscului de a suferi un atac cerebral si incetinesc deteriorarea capacitatilor creierului, prevenind chiar si dementa; mai mult, pot juca un rol important in imbunatatirea memoriei, in special odata cu inaintarea in varsta.

Pentru sanatatea creierului si a inimii, mancati peste de doua ori pe saptamana.

Nucile, migdalele si ciocolata

Nucile si semintele sunt surse excelente de vitamina E, un antioxidant care in anumite studii a fost identificat ca “responsabil” pentru rata scazuta de degradare a memoriei pe masura ce inaintam in varsta. Ciocolata neagra are proprietati antioxidante si contine totodata stimulente naturale precum cafeina, despre care am vazut ca imbunatateste capacitatea de concentrare. Dacă nu v-aţi făcut un obicei de a consuma migdalele ca o gustare, ar fi bine să vi-l formaţi. Migdalele conţin o doză bună de vitamina E, care vă ajută să vă menţineţi abilităţile cognitive: învăţare, memorare etc. Migdalele, dar şi alte fructe oleaginoase „hrănesc“ creierul pentru că menţin arterele curate şi cresc nivelul de serotonină, acel neurotransmiţător care controlează somnul, depresia, memoria şi alte procese neurologice.

Consumati pana in 30 de grame de nuci si ciocolata neagra pentru a beneficia de toate efectele pozitive pentru creier; cantitatea indicata se afla in limita zilnica sanatoasa de grasimi sau zahar.

Avocado si cereale integrale

Toate organele din corpul nostru depind de afluxul de sange, dar in special inima si creierul. O dieta bogata in cereale integrale si fructe precum avocado poate elimina riscul unui infarct si poate combate colesterolul rau din organism, diminuandu-l. Acest fapt reduce riscul de a vi se infunda peretii vaselor de sange si imbunatateste circulatia sangvina, oferind o oportunitate delicioasa pentru celulele creierului de a primi mai mult oxigen si de a contribui maxim la buna functionare mentala.

Studiile au arătat că cerealele integrale îi pot oferi creierului ceea ce are nevoie pentru a rămâne alert. Creierul are nevoie de o doză constantă de glucoză, iar cerealele integrale o oferă în mod sigur. Fibrele ajută la reglarea eliberării de glucoză în corp, explică specialiştii. Cerealele integrale conţin şi vitamine din complexul B, care ajută la hrănirea unui sistem nervos sănătos.

Cerealele integrale, cum ar fi popcorn si produsele din faina integrala, contin fibre si vitamina E. Si, desi avocado contine grasimi, este vorba de acele grasimi bune pentru organismul uman, monosaturate, care contribuie la mentinerea unei circulatii sangvine sanatoase.

Avocado constituie o mare resursă pentru cei care încearcă să optimizeze celulele creierului lor. Acest fruct furnizează grăsimi monosaturate care ajută sângele să circule mai bine, ceea ce e esenţial pentru creier. O dietă bogată în avocado scade riscul de a dezvolta boli de inimă şi scade nivelul colesterolului din organism. Acest lucru reduce riscul de acumulare a reziduurilor în vasele sanguine şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, ceea ce va face ca şi creierul să fie mai alert şi să funcţioneze mai bine!

Afinele – sunt super-nutritive

Studiile facute pe animale au aratat ca afinele ajuta la protejarea creierului de efectele radicalilor liberi si pot reduce efectul unor afectiuni legate de inaintarea in varsta, cum ar fi Alzheimer sau dementa. De asemenea, studiile au aratat ca o dieta bogata in afine imbunatateste atat capacitatea de asimilare/invatare cat si capacitatea musculara.

Usturoi

Usturoiul are mai mulţi nutrienţi care contribuie la funcţionarea bună a creierului. El subţiază sângele, crescând astfel fluxul în tot corpul, inclusiv în creier. Acesta luptă cu radicalii liberi produși la nivel cerebral, care au fost asociaţi cu afecţiuni degenerative precum Alzheimer. De asemenea, usturoiul este eficient în prevenirea unor tumori cerebrale.

Linte

Conţine lecitină, proteine şi glucide de care au nevoie celulele creierului. Fibrele şi antioxidanţii din linte ajută la menţinerea bunei circulaţii a sângelui în creier. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea, el are un impact puternic asupra modului în care creierul funcţionează zi de zi, şi, în timp, poate însemna diferenţa între a avea un creier sănătos, activ sau un creier lent, îmbătrânit.

Banană

Sunt o sursă de potasiu, iar o concentraţie scăzută de potasiu poate inhiba capacitatea de a gândi clar şi de a te concentra. Aceste fructe conţin, de asemenea, fibre şi triptofan care îţi menţin starea de spirit bună, dar şi vitamine – mai ales B-uri, care sunt importante pentru funcţionarea creierului.

Roşii

Licopenul din roşii vă poate ajuta să preveniţi boli precum Alzheimer, Parkinson, demenţă, dar şi alte afecţiuni degenerative ale creierului. Consumaţi roşiile gătite cât mai bine, pentru că în acest fel organismul absoarbe mai mult licopen. În plus, asociază roşiile cu uleiuri, pentru că licopenul este liposolubil – se dizvolvă în grăsimi.

Seminţe de dovleac

Ele conţin acid folic, vitamina E, B6, magneziu şi acizi graşi nesaturaţi. Sunt substanţe care îmbunătăţesc capacităţile cognitive, memoria şi hrănesc creierul, iar grăsimile vegetale funcţionează ca un antidepresiv natural.

Morcovi

Ştiţi că morcovii sunt hrană pentru ochi, dar ştiţi că sunt benefici şi creierului? Odată cu înaintarea în vârstă, memoria se degradează, dar morcovii vă ajută să păstraţi cât mai departe acest proces, graţie luteolinei. Vestea bună este că puteţi obţine acest beneficiu atât din preparatele gătite care conţin morcovi, cât şi dacă beţi suc proaspăt.

O dieta sanatoasa

Poate ca suna banal dar este total adevarat: daca dietei dumneavoastra ii lipsesc anumiti nutrienti esentiali, aceasta poate dauna abilitatii de concentrare. Daca mancati prea mult sau prea putin, din nou, acest lucru influenteaza negativ capacitatea de concentrare. O masa prea copioasa va poate face sa va simtiti obositi, in timp ce o masa cu prea putine calorii va poate distrage atentia prin senzatia permanenta de foame ulterioara.

Pentru creier este suficient ca mesele sa fie echilibrate si diversificate in alimente benefice.

Vitamine, minerale, suplimente?

Rafturile magazinelor sau farmaciilor gem sub greutatea suplimentelor alimentare care sustin ca pot imbunatati sanatatea. Desi multe dintre rapoartele cercetatorilor arata ca suplimente alimentare precum vitamina B, C, E si betacaroten sau magneziu au rezultate promitatoare, trebuie sa tinem cont de faptul ca acestea sunt benefice doar celor din a caror dieta lipseste respectivul nutrient.

Unii cercetatori sunt optimisti la modul prudent in legatura cu efectele generate de ginseng, ginkgo biloba, vitamine, minerale si diverse extracte de plante asupra creierului, dar inca mai este nevoie de cercetari si dovezi suplimentare.

Regula este sa consultati un doctor inainte de a lua aceste suplimente.

Pregateste-te pentru o zi de succes!

Vrei sa iti imbunatatesti abilitatea de a te concentra? Iata ce ai de facut:

√ Incepe cu un mic dejun bogat in alimente bune pentru creier: suc natural de fructe, un corn din cereale integrale, o portie de somon si o ceasca de cafea.

√ In plus, expertii recomanda:

– Odihneste-te suficient

– Hidrateaza-te

– Exerseaza-ti mintea

– Mediteaza din cand in cand pentru a-ti limpezi gandurile si pentru a te relaxa.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *