Unele dintre cele mai populare mâncăruri şi băuturi din lume au fost inventate din greşeală. Nu a fost niciun bucătar care să se străduiască să le creeze, nu a muncit nimeni zi şi noapte ca să vină cu ideea.
Coca-Cola
Cea mai consumata bautura din lume, Coca-Cola este cunoscuta de toata lumea si, cel putin o data in viata, fiecare dintre noi am gustat aceasta bautura. Dar v-ati intrebat vreodata cine a inventat Coca-Cola? Ei bine, haideti sa aflam impreuna cine este inventatorul sucului Coca-Cola si cine a pus bazele companiei lider pe piata bauturilor racoritoare.
Coca-Cola este o bautura racoritoare, carbogazoasa, produsa de “The Coca-Cola Company”. Este vanduta in magazine, restaurante si in automatele de suc din intreaga lume. Gustul special de “cola” provine din amestecul de zahar, ulei de portocala, vanilie si ulei de lamaie, celelalte ingrediente avand o contributie minora.
John Pemberton, un veteran al razboiului civil si farmacist in Atlanta, este cel ce a descoperit Coca-Cola, inspirat din simpla curiozitate. Pemberton avea o placere de a se juca cu formule medicinale, iar intr-o seara a inceput sa caute un leac rapid pentru o durere de cap. Cand a terminat, a dus lichidul la o farmacie locala unde l-a combinat cu sifon si l-a oferit clientilor, acestia recunoscand ca noua bautura era speciala. Farmacia a inceput sa vanda produsul cu 5 centi paharul. Contabilul lui Pemberton, Frank Robinson, a trecut bautura in contabilitate cu numele de Coca-Cola, nume folosit si in ziua de azi.
Vanzator inascut, Asa Candler, a transformat Coca-Cola dintr-o inventie intr-o afacere. In anul 1887 a preluat compania lui Pemberton, iar in anul 1888 a incorporat-o in “The Coca-Cola Company”.
Pana in 1895, Candler a ridicat fabrici Coca-Cola in Dallas, Chicago si Los Angeles.
Compania a vandut bautura imbuteliata in sticle pentru prima data pe 12 martie 1894. Totusi, Candler nu a fost convins de aceasta noua metoda de vanzare. El nu a realizat ca bautura isi va realiza adevaratul potential atunci cand va putea fi cumparata la sticla. In 1916, compania producatoare de sticle “Root Glass” a inceput sa fabrice faimoasa sticla Coca-Cola, adoptata din nevoia de a pastra autenticitatea marcii Coca-Cola. Compania crescut enorm pe parcusul anilor, in 1900 existand doar doi imbuteloatori de Coca-Cola, iar in 1920, numarul ajungand la 1000.
Compania Coca Cola produce un concentrat pe care il vinde unor imbuteliatori licentiati in intreaga lume. Acesta este un sistem pe care se bazeaza compania in toate tarile in care este prezenta, “Sistemul Coca-Cola”. Pe de-o parte “The Coca-Cola Company” isi vinde produsele concentrate, iar pe cealalta, mai multi imbuteliatori care detin exclusivitate pe o anumita zona geografica in privinta imbutelierii si distribuitiei produselor finite.
Coca-Cola Romania(filiala a “The Coca-Cola Company”) si Coca-Cola HBC (membra a Grupului Coca-Cola Hellenic – unul din cei mai mari imbuteliatori la nivel global) sunt cei doi imbuteliatori ce reprezinta “Sistemul Coca-Cola” in tara noastra.
Initial brevetata ca medicament, apoi transformata intr-o bautura populara prin tactici de marketing impresionante, Coca Cola a devenit cea mai consumata bautura din lume si domina piata bauturilor racoritoare in peste 200 de tari, servindu-se pese 1,8 miliarde de bauturi zilnic.Coca Cola a fost inventata, initial, ca un substitut al morfinei. John Pemberton era un veteran de razboi ranit, care a dezvoltat o adictie pentru morfina. Si-a propus sa gaseasca un substitut pentru a-si tine sub control dependenta, astfel ca in timpul unor experimente prin farmacia proprie a creat un tonic (reteta originala Coca-Cola), pe baza de cocaina. In 1887, un alt farmacist american, Asa Candler, a cumparat reteta pentru Coca-Cola de la Pemberton pentru 2.300 de dolari. La sfarsitul lui 1890, Coca-Cola era deja una dintre cele mai populare bauturi racoritoare din America.