Amenzi până la 2.500 lei pentru cei care aruncă bradul de Crăciun la voia întâmplării!

 A început colectarea brazilor naturali! Brazii de Crăciun pot fi duși de către cetățenii de pe raza municipiului Reșița, la platformele de gunoi public. Brazii vor fi trecuți prin tocător și vor fi refolosiți ori ca îngrășământ, ori ca și combustibil pentru centralele pe tocătură.

 

 

 

Au trecut Sărbătorile de Iarnă și mulți au ales să despodobească brazii de Crăciun imediat după Revelion. Cu toate acestea, tradiția spune că bradul de Crăciun ar trebui păstrat în casa până la Bobotează.
Că l-am păstrat sau nu până pe data de după 7 ianuarie, când a fost sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul, trebuie să luăm în calcul faptul că bradul nu trebuie aruncat oriunde.
Dacă am ales un brad natural mai mare, trebuie să ne obișnuim cu ideea că, în timp, acesta se va usca și vor începe să-i cadă acele, motiv pentru care tindem să ne descotorosim de el cât mai devreme.
Dacă am optat pentru un brad artificial, lucrurile se simplifică: îl putem păstra într-un loc sigur, până la următorul Crăciun, când îl putem împobodi din nou.
Un brad natural nu poate fi păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp, dar renunțarea la el trebuie să fie făcută într-un mod responsabil. Există amenzi usturătoare pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la voia întâmplării, deși bunul simț și educația ne spun că brazii nu se aruncă oriunde în spațiile publice, ci trebuie duși la ghenă, unde vor fi preluați de persoanele responsabile pentru ridicarea gunoiului.
De asemenea, există orașe care au amenajat centre speciale unde brazii sunt aruncați pentru a fi preluați ulterior de echipele de salubrizare. Mai mult decât atât, există și oraşe în care pomii de Crăciun pot fi reciclaţi.

Primăria Reșița va colecta pomii de Crăciun ca în anii anteriori. Reșițenii pot scăpa de brazii de Crăciun, gratuit, până pe data de 15 ianuarie! Cetățenii din municipiul Reșița trebuie să scoată pomii și să îi depoziteze în zona platformelor de aruncare a deșeurilor.

Cetățenii din municipiul Reșița trebuie să scoată pomii și să îi depoziteze în zona platformelor de aruncare a deșeurilor, până pe data de 15 ianuarie!

În general, după sărbători, cantitatea de deşeuri strânsă de firmele de salubritate de la populaţie creşte în comparație cu o perioadă normală a anului.

Deşeurile vegetale se ridică de pe domeniul public de către Serviciul spaţii verzi din cadrul Primăriei Reşiţa, contracost, în baza unei solicitări adresate acestuia cu stabilirea datei şi locaţiei în care vor fi ridicate.
Ca în fiecare an, reşiţenii se pot debarasa gratuit de brazii de Crăciun.
La fel ca orice deșeu, și brazii de Crăciun trebuie aruncați după anumite reguli.

Reprezentanții Primăriei Reşiţa au transmis faptul că pomii trebuie depozitaţi în zona platformelor de gunoi de unde vor fi ridicaţi de operatorul de salubritate dar și de direcția de întreținere din municipiul Reșița.
Așadar, până la data de 15 ianuarie inclusiv reșițenii pot arunca pomii la platformele de gunoi public.
Pomii vor fi mai apoi, transformaţi în compost şi peleţi.

Pomii sunt colectați pentru procesare, vor fi transformați în combustibil pentru centrale termice dar și compost pentru sere și pentru pepiniere.

Ce trebuie să reținem, indiferent de orașul în care ne aflăm: românii care aruncă brazii la voia întâmplării riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *