Se pare că în fiecare an, administrația publică locală de la malul Dunării se vede nevoită să plătească zeci de mii de lei pentru indiferența și nepăsarea unor cetățeni care creează și alimentează constant apariția rampelor ilegale.
De ce?
Pentru că deșeurile colectate cu zecile de tone din locațiile clandestine costă în plus față de circuitul normal de ridicare a deșeurilor din oraș.
Lipsa punerii în aplicare a bunelor practici vizavi de un mediu înconjurător cât mai sănătos impactează atât bugetul local al orașului Moldova Nouă, cât mai ales sănătatea oamenilor, fiind înregistrat un risc epidemiologic crescut.
Certați cu bunul simț, câțiva locuitori din orașul Moldova Nouă, dar și din localitatea limitrofă, Padina Matei, au încheiat capitolul curățeniei de toamnă din gospodăriile proprii, aruncând deșeurile în diverse locuri de pe raza orașului Moldova Nouă.
Gestul voit sau nesăbuit nu a fost trecut cu vederea de polițiștii locali, aceștia aplicând sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.000 lei, coroborat cu igienizarea locurilor insalubre.
Mai exact, pe raza orașului Moldova Nouă au fost demarate operațiuni specifice pentru depistarea persoanelor care abandonează deșeuri pe terenurile virane.
Astfel, a fost depistat și primul depozit de deșeuri, mai exact deșeuri provenite din renovarea locuinței. În urma verificărilor specifice a fost identificat autorul faptei, un bărbat de 52 de ani, din comuna Gîrnic, sat Padina Matei. Acesta a fost sancționat cu amendă contraventională în valoare de 2.000 de lei și salubrizarea locului respectiv, pe cheltuiala proprie.
Acțiunile care vizează protecția mediului au continuat, astfel că au fost identificate alte 2 persoane care au încălcat legislația în privința mediului înconjurător. 2 bărbați, de 49 și 58 de ani, ambii din Moldova Veche, le-au fost aplicate amenzi în valoare totală de 3.000 lei, precum și sancțiuni complementare constând în salubrizarea locurilor.
Acțiunile Poliției Locale Moldova Nouă vor continua și în perioada viitoare, se arată în comunicatul Poliției Locale Moldova Nouă.
“În ultima perioadă am observat, nu doar în Moldova Nouă, ci și în alte zone ale țării că regulile au fost făcute pentru a fi încălcate. Am spus-o și o repet, nu am pornit pe ideea de a aplica sancțiuni, ci pe ideea prevenției, iar dacă oamenii nu înțeleg cu vorba bună, atunci nu avem altă opțiune decât să aplicăm legea. Altfel nu ar fi corect pentru cei care selectează deșeurile și care își dau interesul pentru a păstra curățenia în oraș. Vedeți, putea fi mult mai simplu dacă ar fi solicitat sprijin operatorului de salubritate să vină și să le ridice deșeurile din construcții, însă poate s-au gândit că fac economie. Prin aplicarea amenzilor de către polițiștii locali, iată că cetățenii certați cu bunele practici nu au mai făcut nicio economie, ba mai mult, au fost obligați să igienizeze locurile cu pricina. Din păcate, se pare că lucrurile nu funcționează la așteptările pe care le avem – cu vorba bună… Și atunci mă întreb pentru ce ne zbatem atât să aducem acest oraș la un anumit standard de civilizație? Chiar și așa, mizez în continuare pe bunul simț și pe bunele practici, catalogând situațiile prezentate ca fiind cazuri izolate”, a declarat primarul Ion Chisăliţă.
În cazul în care observați persoane care aruncă deșeuri în locuri neautorizate:
-fotografiați sau filmați incidentul și indicați locația pe GPS, cu ajutorului telefonului mobil, dacă este posibil
-sesizați incidentul anunțând autoritățile competente din domeniu