Ample acțiuni de control cu caracter inopinat la agenții economici din județ, la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional

 

La începutul lunii octombrie, mai exact în perioada 2-7 octombrie,  inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale privind verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Grupul ţintă al acestor acţiuni de control cu caracter inopinat a fost constituit din beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională.
S-a urmărit cu precădere identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun în situaţia în care aceştia nu respectă prevederile Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional, precum şi a normelor metodologice de aplicare ale acesteia; identificarea beneficiarilor care utilizează munca tinerilor şi a copiilor fără respectarea prevederilor legale în materie; identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă.
În același timp, inspectorii de muncă au pus accent pe creşterea gradului de conştientizare al beneficiarilor şi zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor cât și pe determinarea beneficiarilor de a respecta obligaţia de completare a Registrului electronic de evidenţă a zilierilor şi de transmitere în termen a datelor în acesta.
Au fost verificați 17 beneficiari sau împuterniciții acestora la care prestau muncă necalificată cu caracter ocazional cu 364 zilieri din care 190 femei, 174 bărbați și 13 de tineri sub 18 ani.
Pentru 2 beneficiari au fost dispuse 4 măsuri obligatorii de remediere pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale corespunzătoare (2 avertismente și 1 amendă în valoare de 6000 lei).
Măsurile dispuse de inspectorii de muncă se referă la:
– îndeplinirea obligației de a transmite Registrul electronic de evidență a zilierilor inspectoratului teritorial de muncă, zilnic, înainte de începerea activității pentru fiecare persoană care urmează să se afle în interiorul unui raport de muncă cu beneficiarul sau un împuternicit al acestuia;
– respectarea cuantumului remunerației brute orare stabilite de părți care nu poate fi mai mic decat valoarea/oră a salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată;
– plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă, chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate.


Analizând numărul de zilieri înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin în ultimii ani, situația se prezintă astfel:

anul 2021

1.665 zilieri

anul 2022

1.839 zilieri

anul 2023

1.556 zilieri

anul 2024, până în luna octombrie

1031 zilieri

 

Reamintim că, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului ministrului muncii și protecției sociale nr. 1140/2020, beneficiarii au obligația să țină evidența zilierilor în Registrul electronic de evidență a zilierilor.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *