Apel umanitar pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundațiile devastatoare din județele Galați și Vaslui

 

În ultimele zile, ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa centrală și de sud-est. Acesta a  dus la scăderea temperaturilor cu 15-20 de grade și la ploi care au provocat inundații catastrofale în România, Cehia, Polonia și Austria.

Nouă județe din estul României se află  sub avertizare meteo de cod galben, în timp ce hidrologii anunță, din nou, că este un risc major de viituri pe râurile din Moldova, implicit în zonele afectate deja de potop. În același timp, în mai multe țări din Europa Centrală, autoritățile iau măsuri pentru a securiza malurile râurilor, inclusiv ale Dunării, fiind așteptate noi inundații.

Galați și Vaslui, cele două județe afectate de inundații în weekend, sunt din nou sub alertă meteo.

 

Prefectura Caraș-Severin se alătură demersului inițiat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, care a lansat un apel umanitar pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundațiile devastatoare din județele Galați și Vaslui. În urma ploilor abundente, mii de gospodării au fost inundate în cele două județe, numeroase persoane fiind evacuate din calea apelor.
Pentru cei care doresc să contribuie la ajutorarea celor afectați, Crucea Roșie a pus la dispoziție următoarele mecanisme de sprijin:

Reprezentanții Prefecturii precizează că apelul umanitar a fost transmis tuturor instituțiilor membre ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, precum și celor 77 de primării din județ, pentru a încuraja un număr cât mai mare de persoane să sprijine această cauză.
„În aceste momente extrem de dificile pentru locuitorii comunelor puternic afectate de inundații, solidaritatea și sprijinul celorlalți reprezintă nu doar un gest de empatie, ci și singura speranță de revenire la normalitate. Ajutorul nostru poate face diferența pentru familiile care au pierdut totul în fața apelor. Vreau să le mulțumesc anticipat tuturor celor care, prin solidaritatea și generozitatea lor, vor aduce alinare și speranță celor afectați de această catastrofă”, a declarat Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin.

Donații în bani pot fi făcute în conturile:
RO52BREL0002001321830119 – LEI
RO31BREL0002001321830206 – EUR
RO90BREL0002001321830308 – USD
RO44BRDE410SV20462054100 – LEI

Donații în alimente greu perisabile și detergenți pot fi făcute prin Banca de Alimente, în orice supermarket Carrefour.

 

Încălzirea globală nu înseamnă doar valuri de căldură mai lungi, ierni cu temperaturi de 20 de grade Celsius și toamnă caldă, ci înseamnă și mai multe episoade cu ploi torențiale și furtuni violente.
În România au fost inundații extrem de grave în zona Galați, unde au murit șapte oameni.

Pentru România, cea mai mare valoare pentru trei zile a fost la stația meteo Bacău – 131 de litri pe metru pătrat. Aceste date înseamnă că în doar trei zile a plouat cât în 3-4 luni.

Foarte pe scurt, ciclonul Boris s-a format la întâlnirea unor mase de aer rece din nordul Europei, cu mase de aer mediteranean foarte cald, care se deplasau de la sud la nord. În plus, o masă de aer rece a rămas izolată într-o atmosferă mai caldă, iar asta a dus la precipitații violente și scăderi dure de temperatură.

 

Furtuna Boris a fost atât de gravă din două motive.

Primul: aerul rece din nord s-a amestecat cu umezeala provenită din apele neobișnuit de calde ale Mediteranei și Mării Negre. Al doilea factor: o zonă de presiune scăzută a rămas blocată între arii de presiune ridicată situate atât de la est, cât și la vest. Furtuna a rămas izolată de curentul jet și a tot atras în Europa centrală aer plin de umezeală, din zona extrem de caldă a Mediteranei. Explicații în plus puteți citi aici.

Contextul este important pentru a înțelege gravitatea ciclonului: vara lui 2024 a fost cea mai caldă din istorie în România și în țările Europei Centrale. În plus, prima săptămână din septembrie a adus temperaturi record de peste 35 °C în centrul Europei și de peste 30 °C în Scandinavia. Câteva zile mai târziu, în locurile unde erau temperaturi de vară au ajuns să fie maxime de final de toamnă.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *