Aproape 200 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Caraș-Severin de la începutul anului și până în prezent.
Apogeul a fost înregistrat în luna martie, atunci când au fost raportate peste 60 de îmbolnăviri, spun reprezentanții DSP Caraș-Severin.
De asemenea, cele mai multe cazuri au fost întâlnite la Caransebeș și la Reșița.
Astfel, Direcţia de Sănătate Publică face apel la populaţie să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei.
„Pojarul sau rujeoala este o boala a copilariei cauzata de un virus. Odata o afectiune frecventa, astazi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor.
De asemenea, la copiii mici, pojarul poate duce la deces.
Durata de la infectie la aparitia primelor simptome este de 7-14 zile.
Rujeola debuteaza tipic cu simptome ca:
– Febra inalta
– Tuse
– Rinoree
– Ochi rosii cu secretii abundente (conjunctivita)
La 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot sa apara in cavitatea bucala pete mici și albe. La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanseaza eruptia cutanata. De obicei, eruptia debuteaza cu pete rosii plate care apar pe fata și pe linia parului si se raspandesc in jos la nivelul gatului, trunchiului, bratelor si picioarelor.
Cand eruptia apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius. Dupa cateva zile, febra scade si eruptia se estompeaza.
Virusul rujeolei este inalt contagios – traieste in caile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se raspandeste pe calea aerului, prin tuse si stranut si poate supravietui pana la 2 ore in spatiul in care persoana infectata a tusit sau a stranutat. O alta persoana se poate infecta daca respira aerul contaminat sau atinge suprafata infectata si ulterior isi atinge ochii, nasul sau gura.
Infectia este foarte contagioasa: 9 din 10 persoane neimunizate care stau in apropierea persoanei infectate se vor infecta la randul lor.
Persoanele infectate pot raspandi virusul cu 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei. Rujeola poate fi severa in cazul tuturor categoriilor de varsta. Totusi, copiii sub 5 ani si adultii peste 20 de ani sunt mai susceptibili sa prezinte complicatiile bolii.
Rujeola poate fi prevenita prin vaccinare, vaccinare care, de altfel, protejeaza fata de trei boli: rujeola, oreion si rubeola.”
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.