Pastele sunt cel mai popular fel de mâncare de pe glob și au și o istorie bogată. Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Pastelor.
Pastele făinoase (pasta, în italiană), sunt un produs alimentar obținut prin uscarea aluatului nedospit de făină cu apă, la care se poate adăuga de asemenea și sare sau ouă. Pastele colorate pot conține și zarzavaturi sau legume precum pastele verzui conțin spanac sau pastele roșiatice, roșii.
Pastele făinoase sunt tăiate în diferite forme și mărimi. Făina din care se obțin pastele în Europa este în general cea de grâu, grâu dur, dar în Asia se fabrică din făină de hrișcă, orez, Vigna radiata (fasole Mung), porumb, soia, secară etc.
Fie că vorbim despre spaghetti, penne, tortelini, tagliatellele, fussili, linguini, farfalle, fettuccine sau lasagna, acestea sunt doar o mică parte din diversitatea pe care o are acest preparat, fie că sunt paste proaspete sau uscate.
Există peste 600 de forme de paste în toată lumea.