În această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Caraş Severin va efectua o serie de acţiuni de control în vederea verificării respectării prevederilor legale cu privire la conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a produselor preferate de consumatori, în această perioadă. Comisarii OPC transmit că trebuie ca și consumatorii trebuie să fie atenți la cțteva aspecte atenţie sporită informaţiilor despre produs, locul unde acesta se comercializează şi condiţiilor în care este vândut. Consumatorii la achiziţionarea alimentelor ar trebui să aibă în vedere următoarele aspecte:
• Urmăriţi cu atenţie produsul din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare şi refuzaţi-le pe acelea pentru care aveţi suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa;
• Refuzaţi produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită;
• Refuzaţi produsele alimentare preambalate care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării şi a conţinutului;
• La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
• Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
LA COMERCIALIZAREA CĂRNII:
Recomandăm cumpărarea numai din măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe;
Carnea trebuie să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţă lipicioasă şi urât mirositoare;
Carnea achiziţionată se va transporta în condiţii igienice, cât mai repede şi se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 40C ;
Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.
LA COMERCIALIZAREA PEȘTELUI
La cumpãrare verificaţi dacã peştele proaspãt prezintã urmãtoarele modificãri: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brunã; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sãnãtatea dumneavoastrã;
Peştele proaspãt trebuie pãstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţã, fiind parţial acoperit de gheaţã.
LA COMERCIALIZAREA OUĂLOR
Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă;
La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul ;
Verificaţi data durabilităţii minimale, care trebuie să fie înscrisă pe fiecare ou.
LA COMERCIALIZAREA PRODUSELOR DE PATISERIE
cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;
se va avea în vedere că produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate în termen de 24 ore de la data fabricaţiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilităţii minimale);
Vânzătorii trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară a alimentelor.
LA COMERCIALIZAREA VINULUI
cumpăraţi produse numai din locuri autorizate;
nu vă lasaţi “ademeniţi” de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite, care vă oferă degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturală” a produsului;
în magazine, verificaţi atât etanşeitatea recipientelor cât şi limpiditatea conţinutului, vinul care prezintă depuneri este impropriu consumului uman.
Ce trebuie să urmăriţi pe eticheta/ambalajul unui produs alimentar preambalat
denumirea sub care se vinde produsul;
numele şi adresa fabricantului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
data durabilităţii minimale exprimată sub forma „a se consuma, de preferinţă înainte de …” sau „ a se consuma, de preferinţă până la data…” , sau în cazul produselor care prezintă un grad înalt de perisabilitate din punct de vedere microbiologic termenul de valabilitate exprimat sub forma „expiră la data de …” ;
Data se compune din indicarea clară a zilei, lunii şi anului, într-o formă cronologică necodificată;
cantitatea netă;
condiţiile de depozitare şi de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
locul de origine sau provenienţă a produsului, dacă omiterea acestuia ar fi de natură a crea confuzii în gândirea consumatorilor;
concentraţia alcoolică pentru băuturile la care aceasta este mai mare de 1,2% în volume;
lista ingredientelor;
instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora pot determina o utilizare necorespunzătoare a produselor;
Toate menţiunile făcute prin etichetare trebuie să fie redactate în limba română fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi. Informaţiile de pe etichetă vor fi înscrise lizibil, aşezate în mod vizibil şi nu vor fi acoperite sau separate prin alte indicaţii sau desene.