Au intrat în vigoare noile prevediri privind Codul Silvic, prin care sunt abrogate o serie de acte normative și sunt aduse modificări legislației pe linie silvică.
Printre elementele de noutate se numără cele referitoare la infracțiunile privind depozitarea şi circulația materialelor lemnoase, respectiv faptul că deținerea în depozite de către un operator economic sau comerciant a unui volum total de materiale lemnoase pentru care diferența în plus sau în minus dintre volumul stocului fizic şi volumul stocului scriptic, înregistrat în sistemul informațional integrat pentru păduri, depășește 20% raportat la stocul scriptic, dar nu mai puțin de 10 metri cubi la momentul constatării faptei, constituie infracțiune.
De asemenea, transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neînsoțite de avizul de însoțire a materialelor lemnoase sau fără proveniență legală reprezintă infracțiune dacă volumul materialelor lemnoase transportate fără proveniență legală este de cel puțin 5,01 metri cubi și se dispune confiscarea atât a volumului de material lemnos transportat, cât și a mijlocului de transport folosit.
Reprezintă infracțiune transportul de materiale lemnoase cu aviz de însoțire emis în mod legal pentru care diferența dintre volumul înscris în avizul de însoțire şi volumul constatat cu ocazia controlului diferă cu minimum 20%, dar nu mai puțin de 5,01 metri cubi de material lemnos și se dispune confiscarea atât a volumului de material lemnos transportat, cât și a mijlocului de transport folosit.
Constituie, de asemenea, infracțiuni introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice în sistemul informațional integrat pentru păduri și transportul în mod repetat de materiale lemnoase fără proveniență legală, dacă fapta a fost săvârșită de cel puțin două ori în interval de un an, pentru un volum cumulat mai mare de 5,01 metri cubi de material lemnos și se dispune confiscarea atât a volumului de material lemnos transportat, cât și a mijlocului de transport folosit.
În 2024, polițiștii din Caraș-Severin au efectuat aproape 850 de controale pentru prevenirea și combaterea ilegalităților pe linie silvică, în urma cărora au fost aplicate 656 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste un milion de lei (1.117.100 lei) și a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 4.256 de mc de material lemnos, cu peste 21% mai mult față de cea confiscată în 2023. De asemenea, valoarea materialului lemnos confiscat este de peste un milion de olei (1.147.666,60 lei).
În anul 2025, polițiștii continuă activitățile din competență în domeniul silvic, pe toate palierele de acțiune, intensificând acțiunile și controale privind circulația, exploatarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemnos.