Un avatar este în general o ipotetică încarnare sau reîncarnare a cuiva. În web este vorba de o imagine digitală, animată sau statică, de dimensiuni mici (de regulă între 50×50 și 150×150 pixeli), folosită pentru personalizarea profilului unui utilizator al unei aplicații web. Imaginea poate fi predefinită pe situl respectiv, sau și încărcată de către utilizator.
Există foarte multe situri care pun la dispoziție în mod gratuit avatare organizate pe diverse categorii (de exemplu avatare statice sau animate, hazlii, sexy, cool, avatare noi).
Avatarele animate sunt definite în profilul utilizatorului drept imagini mișcătoare în format GIF, asemănatoare unui mic videoclip. YMSG nu acceptă avatare animate; acestea pot fi folosite numai în unele forumuri sau situri care le acceptă. Dimensiunea avatarelor animate (fișierul) este mult mai mare decât cea a avatarelor normale, datorită faptului că animația reprezintă o colecție de imagini statice prezentate succesiv, cu reluare de la început repetată. Avatarele pot fi realizate personal (folosind programe de editare grafică), pot fi descărcate de pe Internet sau și încărcate pe paginile de configurare ale forumurilor și folosite, plecând de acolo, și de alți utilizatori.
Avatarele se pot organiza pe mai multe categorii și subcategorii, în funcție de ceea ce reprezintă și semnifică: animale, păsări, copii, sărbători, mărțișor, inimioare, etc.
Un studiu recent arata ca avatarurile, desenele folosite pe forumuri, in jocuri video sau pe retele sociale, descriu foarte bine personalitatea utilizatorilor care le-au creat.
Cercetatorii de la Universitatea York din Toronto au studiat avataruri folosite in jocurile Nintendo Wii si World of Warcraft. Ei au observat ca acestea sunt practic imagini ale jucatorilor care le folosesc, foarte apropiate de personalitatea reala a acestora.
In cadrul studiului, 100 de persoane au fost rugate sa faca avataruri, iar alte 200 au analizat aceste desene si au spus pe baza lor ce caracteristici au utilizatorii acestora. Au fost notate gradul de deschidere, constiinciozitatea, extrovertirea si agreabilitatea.
Persoanele placute isi aratau personalitatea prin avatar mai bine decat cele narcisiste.
Cele mai evidente trasaturi au fost cele care descriu anxietatea si extrovertirea.
Spre deosebire de un avatar neutru, care nu zambeste, cele mai prietenoase au fost considerate cele care zambeau, care aveau ochii larg deschisi, parul castaniu si pulovere.
Avatarurile realizate de femei au primit note mai mari in privinta gradului de deschidere.
Cercetatorii au tras concluzia ca putem afla informatii despre personalitatea unui om daca ii analizam avatarul creat.
Studiul a fost publicat in Personality and Social Psychology Bulletin.
Sursa: Time