Avocado este un arbore originar din Mexic și Guatemala (America Centrală), clasificat cu floarea din familia Lauracee împreună cu camforul, scorțișoara și dafinul. Atât fructul cât și arborele sunt comestible iar Avocado se referă și la fructul acestui copac. Din fruct se face renumita pastă GUACAMOLE. Iată câteva curiozităţi pe care probabil nu le ştiai despre fructul care un moment de glorie, chiar şi în România şi care până nu demult nu era foarte cunoscut. Nu este vorba doar despre conţinutul de vitamine şi minerale, ci despre un întreg complex de informaţii care te vor face să îl consumi mai des sau, dimpotrivă, să te gândeşti de două ori înainte să îl cumperi:
• Derivă din cuvântul spaniol AguaCate, care derivă din cuvântul Nahuatl āhuacatl awakatɬ, care duce înapoi spre cuvântul proto-Aztec *pa:wa care totodată înseamnă „avocado”.
• Îţi ia doar câteva minute să îl mănânci, dar fructul de avocado are nevoie de un an întreg pentru a ajunge la maturitate.
• Trebuie cules manual, pentru că, potrivit reglementărilor, nu au voie să atingă pământul dacă urmează să fie vândut pentru consum.
• Cartelurile de droguri din Mexic au simţit potenţialul şi au făcut tot posibilul pentru a achiziţiona terenuri mari pentru a cultiva avocado, lăsând micii producători fără venituri, potrivit publicaţiei Vocativ.
• Numărul persoanelor care s-au prezentat la urgenţă cu nervi şi tendoane tăiate din cauză că nu au ştiut cum să cureţe avocado a crescut îngrijorător. Potrivit The Times of London rănile sunt foarte serioase.
• Deşi te poţi gândi că avocado are o cantitate mare de grăsimi şi nu este indicat în cazul în care ai probleme cu colesterolul, nu este chiar aşa. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association cei care au consumat avocado zilnic au avut colesterolul rău scăzut cu până la 13.5 mg/dL.
• Pentru că are o singură sămânţă, avocado este tehnic un fruct. Datorită cantităţii mari de proteine, este unul dintre fructele cele mai săţioase.
• Atunci când faci prăjituri poţi pune în loc de unt din lapte avocado, înlocuind jumătate din cantitate.
• Din avocado se pot face măşti pentru faţă sau păr pentru hidratare, pentru reducerea ridurilor. De asemenea, poate fi bun pentru tratarea iritaţiilor.
• Studii recente au arătat că atunci când adaugi avocado în salate, creşte absorbţia unor substanţe nutritive esenţiale pentru starea de sănătate. Astfel, dacă în aceeaşi salată ai pus şi roşii, morcovi sau spanac antioxidanţii din compoziţia lor sunt absorbiţi în concentraţii mai mari în combinaţie cu avocado decât dacă le-am consuma simple. Nivelul de licopen (din roşii) şi de carotenoizi (din morcovi şi din spanac) creşte astfel cu o proporţie între 200 şi 400%.