Vă amintiţi vremurile în care familii întregi roboteau prin vie de dimineaţa până seara pentru a aduna ciorchinii încărcaţi de boabe pline de savoare? Cum apoi boabele ajungeau în teasc şi mustul era lăsat la limpezit în căzi? Ei bine, aceste vremuri pot fi uitate, cel puţin când vine vorba despre marii producători de vinuri.
Aceasta, deoarece marii producători de vinuri nu mai au nevoie de mâini dibace care să ştie să adune poama. Acum, ei folosesc combine care pot aduna între 40 şi 100 de tone de stuguri pe zi. Adică, o combină care costă cam un sfert de milion de euro poate să facă munca a circa 300 de oameni într-o zi.
Mai mult chiar, oamenii de stiinta au descoperit o metoda de transformare a bautrii ieftine intr-una fina si placuta la gust.
Cu ajutorul unui impuls electric, un vin tanar, acidulat, poate fi rapid maturat si preschimbat in ceva suav si aromat. Rezultatele sunt atat de promitatoare, incat nu mai putin de cinci companii producatoare de vin au investit deja in achizitionarea tehnologiei care le va permite sa-si trimita vinurile mai repede pe rafturi, reducand-le costurile de stocare. “Performanta atinsa are pe fundal zece ani de cercetare, iar secretul consta in generarea unui camp electric asupra bauturii”, sustine Herve Alexandre, enolog sau specialist in fabricarea vinurilor. “Supune un vin brut, aproape de nebaut, tratamentului cu un set de electrozi de mare voltaj si va deveni o bautura foarte placuta”, a mai adaugat Alexandre. Tehnica recent descoperita are aprobarea unora dintre cei mai fini si mai calificati somelieri. Din motive inca necunoscute deplin, expunerea vinului la un camp electric ii accelereaza foarte rapid procesul de imbatranire. In mod normal, un vin are nevoie de cel putin sase luni de maturizare inainte de a putea fi baut, unele dintre cele mai rafinate vinuri rosii atigandu-si excelenta abia dupa 20 de ani de imbatranire. Cu noua tehnologie, dupa o “electrocutare” de unul, trei sau opt minute, vinul abia produs capata senzatia si gustul armonioase ale unui vin vechi.
Credeti ca este chiar atat de bun cum zic specialistii implicati in experiment?
Ati fi dispusi sa cumparati un astfel de vin… ar fi vin foarte bun la un pret redus…
Si totusi, nu e timpul cel mai bun ingredient pana la urma, timpul adevarat si nu experimentele?
Sursa: Daily Mail