Acum 75 de ani, pe 5 iulie, la Paris, manechinul francez Micheline Bernardini prezenta pe scena, pentru prima data, un obiect vestimentar devenit ulterior sinonim al feminităţii de-a lungul timpului. Pentru bikini istoria începe cu mult înainte de anul 1946 când costumul de baie care mai mult descoperă decât acoperă a fost oficial prezentat pentru sezonul verii. Observând mozaicurile din vremea Romei Antice, istoricii indică faptul că bikini a constituit una dintre piesele vestimentare preferate ale femeilor romane încă din anul 300 d. Hr., deşi se pare că povestea a început mai devreme cu circa 2000 de ani. Există o serie de mozaicuri, datând din perioada lui Dioclețian (286-305 î.Hr.) în Villa Romana del Casale din Sicilia, care înfățișează femei practicând diverse sporturi și purtând un costum asemănător costumului de baie din zilele noastre. Există, de asemenea, o serie de picturi murale, datând din anul 1600 î.Hr., care dezvăluie şi corpuri feminine purtând ceva asemănator cu costumul de baie minuscul pe care îl cunoaştem astăzi.
Putem vorbi despre costum de baie de tip bikini modern abia din anul 1907, când înotătoarea de origine australiană Annette Kellerman a fost arestată pe o plajă din Boston pentru că purta un costum de baie întreg mulat, care avea să fie acceptat, din 1910, ca fiind costumul de baie pentru femeile înotătoare.
Oficial, însă, bikini a devenit celebru în anul 1946. Imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial, când Franţa încerca să-şi revină în urma conflagraţiei, doi designeri francezi au creat aproape simultan ceea ce numim de atunci bikini. Primul dintre ei, Jacques Heim, proprietarul unui magazin situat pe o plajă din Cannes, a lansat la începutul anului 1946 varianta sa a costumului de baie… foarte mic. Numindu-l Atome (cu referire la particula minusculă a materiei), l-a promovat în primul rând prin intermediul magazinului său, fără prea mult succes însă. În vara aceluiaşi an, Louis Reard a început comercializarea unei variante foarte asemănătoare cu Atome-ul lui Heim. Ceea ce a diferenţiat apoi succesul celor doi a fost sloganul simplu, dar sugestiv, sub care s-a desfăşurat campania de promovare a lui Reard: “Bikini – mai mic decat cel mai mic costum de baie din lume”.
5 iulie 1946 a fost data de expunere oficiala a acestuia, manechinul francez Micheline Bernardini fiind cea care l-a prezentat pe scenă. Bikini a devenit astfel un sinonim al feminităţii de-a lungul timpului. Reacţiile în urma evenimentului au fost plăcute, deşi la început numărul vânzărilor s-a situat sub aşteptări. Conservatorismul femeilor care s-au trezit brusc în faţa unei propuneri vestimentare controversate, şi-a spus cuvântul. Dar, dacă această inovaţie a fost considerată mult timp un atac la pudoare, astăzi ideea este explorată din plin şi redată sub diverse forme.
Conform istoricului de modă Olivier Saillard, bikiniul este poate cel mai popular costum de baie feminin. Explicația stă în faptul că modernizarea costumelor de baie a fost strâns legată de emanciparea femeilor.
Cuvântul bikini s-a integrat atât de bine în vocabularul oamenilor din lumea întreagă, încât de-a lungul timpului s-au făcut tot mai multe variaţiuni pe aceeaşi temă, cum ar fi bandini, tankini, camikini sau monokini:
String bikini (Tanga)
Este un model clasic, printre primele care au revoluționat imaginea costumului de baie. De obicei e compus din patru triunghiuri de material, două pentru sâni și alte două pentru fese și pelvis, unite între ele prin sfori foarte subțiri. Dacă în anii ’60 zonele erogene feminine erau sânii, noul model a atras atenția asupra abdomenului.
Tankini
Aceasta este o variantă recent propusă pentru moda costumelor de baie. E ceea ce uneori numim body sau costumul dintr-o piesă, care se desface în zona vaginului. Tankini are la rândul său două variante: camikini și ruched tankini sau tankini cu volane. Primul dintre ele este un model bine structurat, cu top în stilul camizolului, pentru buna susținere a unor sâni mari, continuând cu un chilot clasic. Tankini cu volane nu se diferențiază de cel obișnuit decât prin prezența elasticului pe lateralele costumului, pentru ajustarea lungimii topului.
Bandini
E combinația dintre chilotul clasic și topul sub formă de bandă, fără bretele. Acest gen de top se menține pe sâni grație fibrelor de spandex din structura materialului. Istoria modelului începe imediat după apariția bikini-ului propriu-zis, anii ’50 fiind o perioadă în care bandini deja câștiga popularitate.
Monokini
Deși monokini are o istorie aparte, termenul în sine e utilizat pentru a descrie orice costum de baie topless. inițial, când designerul Rudi Gernreich l-a introdus în scenă în anul 1964, modelul era format din chilot care continua spre umeri doar cu bretele foarte subțiri, pentru susținere.
Thong bikini
Este format din top (string, de obicei) și chilot la al cărui material din partea dorsala s-a renunțat în favoarea sforii. Lansarea sa oficiala a fost facuta in anul 1970 de deja celebrul Rudi Gernreich. Se presupune că modelul a fost inspirat de ținuta triburilor amazoniene din Brazilia. Inițial a fost disponibil în trei variante: costumul dintr-o piesă, costumul din două piese și chilotul simplu, toate având ca numitor comun sfoara în partea dorsală.
Halter bikini
Este un model format din chilot de orice fel și un top ale cărui sfori de susținere se întâlnesc în zona cefei (eventual se încrucișează mai întâi pe piept). Acest model fusese deja remarcat în anii ’40, însă popularitatea sa s-a extins din nou mult mai târziu, odată cu apariția jucătoarei de volei Gabrielle Reece într-un costum sport, cu top croit pe modelul halter.