Brian Harold May (19 iulie 1947, Londra) este un muzician englez, cântăreț, compozitor și astrofizician. El a ajuns faimos în toată lumea, datorită faptului că a fost chitaristul trupei Queen. Principalele sale contribuții pentru trupă sunt: We Will Rock You, Tie Your Mother Down și Fat Bottomed Girls.
A fost onorat cu Ordinul Imperiului Britanic (CBE), în 2005, datorită „serviciilor pentru industria muzicală și pentru caritate”. De asemenea, și-a dat doctoratul în astrofizică la Imperial College London în 2007 și a fost numit rectorul universității Liverpool John Moores din 2008 până în 2013. El deține case în Londra și în Windlesham, Surrey. El este un susținător activ pentru drepturile animalelor și a fost numit vice-președinte al asociației pentru drepturile animalelor RSPCA în septembrie 2012.
În 2005, într-un sondaj de opinie, postul de radio Planet Rock l-a votat pe Brian May ca al 7-lea cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor. El a fost clasat pe locul 26 pe lista revistei Rolling Stone (100 Greatest Guitarists of All Time). În 2012, de asemenea, revista Guitar l-a clasat pe Brian May pe locul 2 în topul celor mai buni chitariști din toate timpurile.
Brian May, singurul copil al lui Harold și a lui Ruth May, s-a născut în Hampton, Londra și a urmat cursurile la o școală pentru băieți, numită Hampton Grammar School (Hampton School). În acest timp, el și-a format prima sa trupa cu vocalistul și basistul Tim Staffell, numit în 1984 după romanul lui George Orwell cu același nume. La Hampton Grammar School, el a strans zece GCE Ordinary Levels și trei A-Levels (fizică, matematică și matematică aplicată). El a studiat matematica și fizica la Imperial College London, unde a absolvit cu gradul de Bachelor of Science
Brian May a format Smile în 1968. Grupul a fost alcătuit din Tim Staffell (cântăreț și basist), și mai târziu, bateristul Roger Taylor, care, de asemenea, a continuat să cânte alături de trupa Queen. Trupa a durat doar doi ani (1968-1970), deoarece Staffell a plecat în 1970, lăsând trupa cu un catalog de nouă melodii. Smile s-a reunit pentru cateva melodii, la 22 decembrie 1992. Trupa lui Taylor, The Cross, i-a facut pe May și pe Staffell să compuna melodiile Earth și If I Were a Carpenter. May a efectuat, de asemenea, o serie de alte cântece în acea noapte.
May, de asemenea, a fost și vocalistul formației Queen. În cele trei părți ale vocilor armonice ale trupei Queen, May a fost, în general, vocalist inferior. În cateva cântecele de-ale sale, el este prima voce alături de Freddie Mercury, cum ar fi prima parte a melodiei Who Wants to Live Forever, I Want It All și Flash’s Theme, și vocea principală a melodiilor Some Day One Day, She Makes Me (Stormtrooper in Stilettoes), 39, Good Company, Long Away, All Dead, All Dead, Sleeping on the Sidewalk, Leaving Home Ain’t Easy și Sail Away Sweet Sister.
De-a lungul carierei trupei Queen, May a scris frecvent piese pentru trupă și a compus multe piese importante, cum ar fi We Will Rock You, precum și Tie Your Mother Down, Who Wants to Live Forever, Brighton Rock, The Prophet’s Song, Hammer to Fall, Save Me, Fat Bottomed Girls, Flash, Now I’m Here, și I Want It All. De obicei, fie Freddie Mercury, fie May a scris cele mai multe melodii ale trupei.
După celebrul concert Live Aid, din 1985, Freddie Mercury și-a sunat colegii săi de trupă și a propus să scrie un cântec împreună. Rezultatul a fost One Vision, care a fost, practic, compus de May (documentarul Magic Years arată cum el a venit cu secțiunea de deschidere), versurile fiind scrise de către toți membrii trupei.
Începând cu albumul The Miracle (1989), trupa a decis ca toate piesele să fie creditate pentru întreaga bandă, indiferent cine este autorul principal. Totuși, interviurile și analizele muzicale au tendința de a ajuta la identificarea muncii fiecărui membru, în fiecare piesă. May a compus I Want It All, precum și Scandal (bazat pe problemele sale personale cu presa britanică). Pentru restul albumului, el nu a contribuit atât de mult creativ, deși el a ajutat la construirea bazei Party și Was It All Worth It (ambele fiind predominant piesele lui Mercury). De asemenea, a creat refrenul melodiei Chinese Torture.
Următorul album al trupei a fost Innuendo, în care contribuțiile lui May au crescut, chiar dacă s-a ocupat mai mult cu amenajarea pieselor decât cu scrierea lor. Pentru piesa de titlu, a făcut cateva aranjamente solo, apoi a adăugat armonii vocale la I’m Going Slightly Mad și a compus solo-ul melodiei These are the Days of Our Lives. El a schimbat ritmul și cheia piesei lui Mercury (The Hitman) și a luat-o sub aripa sa, cântând chiar un ghid vocal demo. May, de asemenea, a scris câteva secvențe de chitară în Bijou.
Două melodii, care au fost compuse de May pentru primul său album solo, Headlong și I Can’t Live with You, au ajuns în cadrul trupei Queen. O altă operă de-a sa a fost The Show Must Go On, un efort, în care el a fost coordonatorul și compozitorul principal, iar ceilalți, Roger Taylor și John Deacon, au cântat la început, la instrumente cu coarde. În ultimii ani, el a supravegheat remasterizarea albumelor Queen și a lansat diverse DVD-uri cu cele mai mari hit-uri ale trupei. În 2004, el a anunțat că el și bateristul Roger Taylor vor merge în turneu pentru prima oară după 18 ani , sub numele de Queen, împreună cu solistul Paul Rodgers. Considerat drept Queen + Paul Rodgers, trupa a cântat pe parcursul anilor 2005 și 2006 în Africa de Sud, Europa, Aruba, Japonia, și America de Nord și a lansat un nou album cu Paul Rodgers, în 2008, intitulat The Cosmos Rocks. Acest album a fost susținut de un mare turneu.