Buna Vestire 2025 – zi cu delegare la pește în postul Paștelui

 

Buna Vestire sau „Anunțarea” este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii martie, menționată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este primul praznic din cursul anului bisericesc închinat Maicii Domnului, are loc în postul Paștelui 2025, și reprezintă momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus.

Sărbătoarea de Buna Vestire mai este cunoscută, în termeni populari, drept Blagoveștenia, și este o zi a bucuriei și renașterii spirituale. Este prăznuită încă din secolul al IV-a, din acest motiv este considerată și una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Buna Vestire 2025 – zi cu delegare la pește în postul Paștelui  Sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă momentul în care Maica Domnului a primit vestea de la Îngerul (Arhanghelul) Gavriil că va deveni mama Mântuitorului Iisus Hristos, respectiv a fost aleasă pentru a deveni „vas sfânt”, iar din Ea se va naște Fiul, cel prea iubit. Este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului și cel mai așteptat moment de resetare și de împlinire sufletească, vestit de mulți prooroci ai Vechiului Testament. De Buna Vestire este prima dezlegare la pește din postul Paștelui 2025.

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire Toate femeile care își doresc să rămână însărcinate este bine să citească Acatistul Bunei Vestiri.

  Buna Vestire sau „Ziua Cucului” În tradițiile populară, sărbătoarea de Buna Vestire se mai numește și Ziua Cucului. Potrivit obiceiurilor, în această zi se aude pentru prima dată cântecul cucului. În unele regiuni ale țării, de Buna Vestire se aprind focuri pentru a alunga spiritele rele și pentru a purifica întreaga gospodărie.

Sărbători închinate Maicii Domnului Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie; Buna Vestire – Blagoveștenia, pe 25 martie; Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare, pe 15 august; Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie; Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie; Soborul Maicii Domnului, pe 26 decembrie

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *