ORAŞE COLORATE (II). Cromoterapie la Burano (Venetia) – Insula curcubeu [VIDEO]

Burano a fost creat, se pare, intr-o joaca de copil, din cuburi colorate, pe pamant taiat de ape, iar bucuria pe care o ofera vizitatorilor cu suflet tanar si ochi cautatori nu poate fi egalata de nicio alta priveliste venetiana.

Pe Burano nu te poti plictisi o viata, pentru ca mereu vor exista locuri si unghiuri noi din care poti privi lumea, pentru ca lumea asta este in continua miscare, schimbandu-si mereu culorile, ca un cameleon batran si experimentat.

Burano se afla la o distanta de aproximativ 8 kilometri de Venetia sau, pentru a folosi o alta unitate de masura, la 40 de minute cu vaporasul. Insula este situata intr-un mic estuar, invecinandu-se cu Torcello, la nord, si cu Mazzorbo, spre nord-vest, fiind legata de aceasta din urma printr-un pod de lemn.

Se prea poate ca insula sa fi fost locuita inca din vremea Imperiului Roman de Apus, chiar dinainte ca Lombarzii sa ajunga pe acest pamant, prin secolul VI. Mult timp, Burano a fost administrata de pe Torcello, ramanand dependenta de aceasta pana prin secolul XVI, atunci cand populatia insulei situate mai la nord a fost decimata de o epidemie de malarie.

Relativ independenta, incepand din secolul XVI, Burano a crescut, fiind recunoscuta in timp ca un important centru al dantelei. Dupa aproximativ trei secole, insa, timp in care insula a prosperat, odata cu cucerirea Venetiei de catre Napoleon, Burano avea sa cunoasca, la randul ei, decaderea.

In 1923, insula urma sa fie numita capitala a insulelor situate in partea de nord a lagunei si sa fie integrata, ca teritoriu administrativ, in Venetia.

In prezent, micuta insula are o populatie de aproximativ 7,000 de persoane. Asa cum se intampla pe toate insulele lagunei, si populatia de pe Burano este in scadere. Ca peste tot, cele doua motive principale sunt: rata natalitatii este scazuta iar multi dintre localnici parasesc insula in cautarea unor locurilor de munca mai variate si a unor conditii de viata mai simple.
Populatia este imbatranita iar cei care inca locuiesc pe insula se ocupa de pescuit, de comert, concentrat pe productia de dantela, si de turism.

Burano atrage, in primul rand, prin casele pictate in culori puternice. Bleu, galben, rosu, verde – fiecare casuta are o alta culoare iar sirul lor pe malul unuia dintre canalele care brazdeaza insula creaza un efect puternic asupra privitorilor.
Ca obiective turistice, pe Burano pot fi vizitate Biserica San Martino, cu a ei clopotnita inclinata, si Muzeul Dantelei, unde vizitatorii pot cunoaste o foarte interesanta istorie a acestei fine impletituri.

Pentru a ajunge pe insula Burano, puteti lua vaporasul ACTV Linia ACTV Linia LN (Laguna Nord), cu plecare de la statia Fondamente Nove, varianta mai scurta, sau de la capatul celalalt, San Marco – Pieta (in apropiere de Piata San Marco), varianta mai lunga, cu opriri pe Lido si pe Punta Sabbioni.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *