Pe 30 august creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cunoscut în credința populară ca „protectorul omenirii”. În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea este trecută cu cruce neagră, asta însemnând că Biserica Ortodoxă Română prăznuiește sfinții, iar oamenii pot merge la muncă. Sfântul Ierarh Alexandru a fost patriarh al Constantinopolului, între anii 314 şi 337. A dus o luptă susţinută cu partizanii ereziei ariene, una dintre cele mai grave erezii din istoria bisericii.
Învăţătura lui Arie (cca 256-cca 336), preot în Alexandria, susţinea că fiinţa lui Dumnezeu este unică şi incomunicabilă şi că Fiul nu are o natură identică cu Tatăl. Separând firea Tatălui de cea a Fiului, erezia ariană admitea inferioritatea Fiului. Deşi a fost apărat de Eusebiu, episcop de Nicomidia, Arie a fost vehement criticat de episcopii Alexandru al Constantinopolului şi de Atanasie al Alexandriei.
Sfântul Alexandru a participat la Sinodul I ecumenic, care, formulând răspunsul ortodox împotriva ereziei ariene sub diverse expresii: „Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii”, „născut, iar nu făcut”, „cel ce este de o fiinţă cu Tatăl”, a stabilit că esenţa Fiului este identică cu a Tatălui, iar naşterea Sa din Tatăl este din veci, ceea ce înseamnă că Tatăl n-a existat vreodată fără Fiul. (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; www.arhiepiscopiasucevei.ro)
Printre numele sărbătorite de Sf. Alexandru, cele mai cunoscute sunt Alexandru și Alexandra, dar mai sunt și alte derivate precum: Alex, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandu, Sanda, Săndel, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra, Alessandro, Alexandria, Alexandrina, Alexandro, Alexandros, Alexandrina, Alexie, Alexina, Alexine și Alexis.”La mulți ani” tuturor!