Carbohidrații sunt, alături de proteine și grăsimi, unul dintre cei trei macronutrienții de bază din dietă. În ciuda acestui fapt, mulți îi consideră cel mai mare păcat alimentar și încearcă să le limiteze aportul. Totuși, aveți nevoie cu adevărat de carbohidrați în dietă? Până la urmă, carbohidrații iau parte la multe procese din organism și, în același timp, sunt o sursă de bază de energie pentru creier și pentru performanțe sportive intense. Nu degeaba zahărul din sânge circulă în venele noastre și există o rezervă de carbohidrați în mușchi și ficat sub formă de glicogen. Deci carbohidrații sunt buni sau răi?
Dacă ne gândim la organismul uman ca la o maşină, atunci carbohidraţii (adică glucidele sau zahărul) din alimente reprezintă „combustibilul” său preferat. Zaharurile sunt principala sursă de energie a corpului nostru, care ar trebui să furnizeze, în mod normal, peste 50% din raţia zilnică de calorii.
De ani întregi tot auzim că trebuie să eliminăm complet carbohidraţii din dietă. Carbohidraţii au devenit, în ultima vreme, duşmanii tuturor dietelor fiind învinovăţiţi pentru creşterea în greutate şi pentru probleme de sănătate asociate obezităţii. Totuşi, o echipă de medici britanici a declarat pentru BBC că putem mânca liniştiţi alimente ce conţin carbohidraţi dacă respectăm anumite intervale orare.
Carbohidraţii în cantităţi mari afectează organismul şi duc la balonare şi o stare generală de disconfort. Pâinea albă, pastele şi orezul te îngraşă cel mai mult pentru că se transformă cel mai repede în glucoză, iar tu te vei simţi înfometată la scurt timp după ce ai mâncat.
Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Surrey arată că cel mai bine este să introduceţi surse de carbohidraţi seara. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că dacă îi eliminăm pentru o lungă perioadă de timp din alimentaţie, atunci când îi reintroducem vor fi mai repede asimilaţi. Cel mai bine ar fi să consumăm carbohidraţi zilnic, în cantităţi mici, doar cât să ne facem o poftă.