Castrele și fortificațiile romane din Caraș-Severin ar putea intra în patrimoniul UNESCO. România a iniţiat demersurile necesare pentru includerea frontierelelor Imperiului Roman din România în acest patrimoniu prin programul LIMES. Majoritatea siturilor arheologice se află în zone rurale, iar multe se păstrează în condiții bune.
Granița cu Dacia cuprinde două tipuri de castre romane, pe graniță și pe interior. Pe teritoriul municipiului Caransebeș și al comunelor Berzovia, Vărădia, Forotic (localitatea Surducu Mare), Pojejena și Zăvoi, există castre romane la granița de vest a Imperiului Roman, iar în comunele Brebu, Fârliug, Teregova și Mehadia există castre romane de interior.
Înscrierea siturilor de pe teritoriul României pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO poate aduce fonduri de 25.000 euro pentru promovare și 2,5 milioane euro pentru restaurare, precum și beneficii comunității locale prin atragerea de turiști și cuprinderea localităților în care se află acestea pe ruta castrelor romane.
Prefectul județului le-a solicitat reprezentanților primăriilor prezenți la întâlnire să acorde atenție acestui proiect și să colaboreze cu echipa de implementare pentru întocmirea documentațiilor necesare. De asemenea, printre măsurile pe care le pot lua pentru promovarea acestor monumente ca obiective turistice, ar trebui să se regăsească: înscrierea în domeniul public al localității, întocmirea PUG-ului, împrejmuirea, protecția și întreținerea siturilor.