Poluarea cu deşeuri din plastic ne afectează mai mult decât ne putem închipui. O persoană ar putea ingera până la cinci grame de plastic în fiecare săptămână, echivalentul greutăţii unui card de credit, potrivit unui raport comandat de World Wide Fund for Nature (WWF) Universităţii Newcastle din Australia. Potrivit acestui raport, o compilaţie de peste 50 de studii, fiecare individ ar înghiţi circa 2.000 de micro-particule şi particule de plastic în fiecare săptămână, aproximativ 250 de grame pe an. Studiile anterioare au arătat că oamenii înghit şi respiră particule de plastic în fiecare an, însă provocarea pentru cercetătorii australieni a fost să stabilească greutatea acestora.
Cele mai mari cantități de micro-plastice se găsesc în apa îmbuteliată, bere, sare și fructe de mare.
Cum ajunge plasticul în corpul nostru?
„Particulele de plastic care ajung în organism provin din consumul de apă îmbuteliată, peşte, moluşte, în general întregi, practic din toate tipurile de alimente, dar nu numai. Microplasticele sunt polimeri sintetici care pot fi folosiţi ca exfolianţi în produse cosmetice, scruburi, paste de dinţi şi şampoane. Există dovezi care arată că particule mai mici, cunoscute sub numele de nanoplastice, pot pătrunde chiar şi membranele celulare, precum şi ţesuturile intestinale.
Măsuri pe care le putem lua
Colectarea deşeurilor bine diferenţiată (peste 310 milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dar doar aproximativ 20% sunt reciclate);
Minimizarea consumului de produse de unică folosinţă (interdicţia plasticului pentru o singură utilizare, adoptată de UE din 2021);
Folosiţi sticle de sticlă sau aluminiu, pungi de pânză;
Folosiţi o cană proprie pentru a evita utilizarea paharelor de unică folosinţă;
Folosiţi batistele clasice;
Verificaţi dacă produsele de îngrijire personală nu conţin microsfere;
Acordaţi mai multă atenţie alegerii pastelor de dinţi şi eliminaţi consumul de scrub;
Folosiţi săpun neambalat în plastic;
Folosiţi pungi biodegradabile (pentru a fi biodegradabilă, pe o pungă trebuie să scrie „Realizată din material biodegradabil şi compostabil, în conformitate cu UNI EN 13432”).