Ce se petrece când turnăm berea în pahar?

În prezenţa oxigenului, când deschidem sticla de bere şi începem să turnăm din ea, drojdia degradează glucidele în apă şi dioxid de carbon. Pentru a înţelege de ce spuma îşi măreşte volumul trebuie să ştim că în timpul procesului de preparare a berii au loc mai multe etape: fierberea, urmată de o primă fermentare (în bere se adaugă culturi pure de drojdie de bere) şi a doua fermentare în timpul căreia berea este saturată cu dioxid de carbon.

Diferenţa de presiune realizată în recipientul etanş unde se păstreză berea (umplerea lor se face după principiul izobarometric cu maşini automate) şi aer va mari volumul moleculelor de dioxid de carbon ce vor ieşi printre primele, împreuna cu uleiurile volatile şi aromele folosite.

Interesant este ca berea în contact cu pereţii paharului îşi modifica culoarea şi gustul. Unii spun că acest efect „eye-candy” a fost creat pentru stimularea vizuală. În plus ca o „curiozitate” nu se bea bere în pahare răcite sau îngheţate pentru că în contact cu pereţii paharului berea se diluează.

O bere de calitate va păstra o spuma consistenta timp de aproximativ 3 minute cu bule mici şi compacte lăsând în urmă o uşoara dungă dantelată.

În rândul consumatorilor de bere sunt mulţi cei care nu vor ca paharul lor de bere să aibă spumă. Cu toate acestea, această spumă poate îmbunătăţi experienţa celor care se bucură de o bere rece.

Pentru început, spuma este foarte aromată.

Aroma joacă un rol imens în percepţia asupra gustului, poate chiar mai mult decât gustul în sine. Producătorii de bere pun destul de mult efort în componentele aromatice ale berii şi oferind acesteia un strat frumos de spumă se asigură că cel care bea berea va aprecia aceste arome.

Spuma afectează şi modul în care berea se simte în gură. Densitatea acesteia conferă berii o notă cremoasă şi o senzaţie de plenitudine pe limbă. Puteţi observa acest lucru în special la berile pe bază de grâu, dar şi cele preparate cu ovăz şi secară.

Calitatea spumei în orice pahar de bere este rezultatul a numeroşi factori: cum a fost preparată berea, ingredientele folosite, nivelul de carbonatare, paharul în care este servită şi chiar cum a fost turnată berea. Spuma se disipează rapid dacă există reziduri uleioase în pahar sau chiar pe buzele voastre.

Cantitatea şi calitatea spumei pot, de asemenea, să depindă şi de stilul de bere. Berile cu alcool ridicat au mult mai puţină spumă din moment ce alcoolul inhibă formarea acesteia.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *