Se zice că în noaptea de Revelion nu se schimbă doar anul, ci și norocul. Astfel, în fiecare an, în Ajun de Revelion, gurmanzii din întreaga lume devorează alimente specifice pentru a chema norocul pentru următoarele 365 de zile. Astfel pentru a avea noroc anul viitor, trebuie să știi ce se mănâncă în noaptea de Revelion. În timp ce unele tradiții cer fructe, iar altele cer pește sau tăiței, toate produsele comestibile au legătură cu mișcarea înainte, prosperitatea și sănătatea.
Cu o însemnătate aparte pentru noi toți, noaptea de 31 decembrie este deosebită și datorită preparatelor culinare servite în fiecare colț de lume. În România, pestește, rodiile, strugurii sau carnea de gâscă sunt considerate a fi aducătoare de noroc, fapt pentru care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.
Fie că ești sau nu o persoană superstițioasă, aruncă o privire peste lista noastră cu alimente recomandate pentru masa de Revelion 2023, pentru a atrage banii și abundența în anul care urmează. Dacă nu îți surâde norocul, cel puțin vei intra cu burta plină în noul an.
Ce se mănâncă în noaptea de Revelion pentru noroc, sănătate și prosperitate
O altă tradiție de Anul Nou pe care oamenii o iubesc: mâncarea delicioasă. Dar ce se consideră mâncare de Revelion? Pe lângă preparatele tradiționale, românii obișnuiesc să pună pe masa de Revelion o serie de alimente alese în mod special pentru a fi consumate la miezul nopții, având credința că acest lucru va aduce noroc, sănătate și belșug în anul care vine.
Ce se mananca in seara de Revelion
Ce trebuie sa contina meniul de Revelion
Înainte de a vă spune care sunt alimentele care atrag abundența și norocul, haideți să vedem care sunt cele pe care ar trebui să le evităm din start. Așadar, masa festivă din noaptea de Anul Nou 2023 nu trebuie să cuprindă mâncăruri din carne de pui, găină, raci sau homari.
Despre păsările menționate se spune că „targ a sărăcie“, întrucât acestea scurmă în pământ și-l împrăștie. Cât despre raci și homari, aceste crustacee se pot mișca și în spate, fapt pentru care se spune că te pot „trage înapoi“. Mai superstițioși, unii evită și carnea de vită, deoarece provine de la animale care pot sta mult în același loc nemișcate.
Alimentele pe care trebuie să le ai pe masă de Anul Nou
Te simți superstițios? Alimentele din lista de mai jos, nelipsite de pe mesele încărcate de Anul Nou, sunt cunoscute de secole ca fiind aducătoare de sănătate, fericire și bogăție. Desigur, nu toată lumea crede în superstițiile de Anul Nou, dar asta nu înseamnă că aceste alimente gustoase nu merită încercate.
Pește
„Nicio masă fără pește“ este zicala valabilă mai ales pentru masa tradiţională a nopţii dintre ani. În folcloristică se spune că peștele consumat după ce orologiul a indicat ora 00:00 aduce nu doar noroc, ci și bogăție și sănătate. Solzii peștelui sunt asociați cu monedele, iar bancurile în care conviețuiesc aceștia induc ideea de abundență în casă. În plus, ușurința cu care înoată peștii în ape reprezintă un simbol pentru sănătate.
Carne de porc
În credința populară, friptura de porc este și ea asociată cu bogăția și prosperitatea. Datorită grăsimii și a faptului că râmă doar înainte, porcul este un simbol pentru succes. Potrivit tradiției, cei care consumă carne de porc în noaptea de Revelion au o șansă în plus să se îmbogățească în noul an.
Carne de gâscă
Întrucât evită carnea de găină, mulți români superstițioși pun pe masa festivă carne de gâscă, în speranța că vor pluti cu ușurință peste probleme în anul următor, asemenea gâștii prin apă.
Legume verzi
Fripturile de pe masa de Revelion sunt asezonate, de regulă, cu o serie de legume, pline la rândul lor de simboluri. Se spune că legumele verzi, verdeața sau salata sunt cu noroc de Anul Nou, pentru că seamănă cu banii. În plus, legumele verzi sunt pline de vitamine și minerale, deci nu ai de ce să le eviți.
Fasole sau linte
Asemenea legumelor verzi, fasolea este și ea un simbol pentru bani, mai exact pentru monede. Lintea și mazărea sunt, de asemenea, asociate cu prosperitatea. În Italia, oamenii obișnuiesc să mănânce linte de Revelion, deoarece aceasta este simbolul abundenței. În plus, lobul de linte seamănă cu vechile monede romane.
Struguri
Una dintre cele mai populare superstiții de Revelion spune că cine mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții va avea 12 luni îmbelșugate și pline de sănătate. Obiceiul vine din Spania și America Latină, iar de câțiva ani românii l-au adoptat și ei. Prin urmare, strugurii nu lipsesc de pe masa de sărbătoare.
Rodii
Un alt fruct considerat aducător de noroc este rodia, iar obiceiul vine de această dată din Turcia. Forma și culoarea fructului simbolizează inima omului sănătos, iar potrivit tradiției, cei care consumă rodie la cumpăna dintre ani se vor bucura de un an nou plin de sănătate. Tot tradiția mai spune și că de pe masa de Revelion nu trebuie să lipsească fructele cu formă rotundă, indiferent că sunt sau nu consumate. Fructele rotunde (mere, portocale sau rodii) simbolizează abundența.
Meniu de Revelion
Pește – te ajută să trecu ușor prin necazuri în anul care vine, să ai bani;
Ouă umplute, salata de icre, chiftele – atrag bunăstarea în casă;
Ciorbă de perișoare – din carne de porc sau vită;
Friptura de porc – semn de bogăție și prosperitate. Se condumă, de obicei, alături de cartofi tăiați rotund sau rondele de morcovi;
Linte – consumată tot pentru forma rotundă de monede. Se spune că atrage bogăția;
Verdețuri – atrag sănătatea și bunăstarea;
Fructe rotunde – portocale, mere, rodii, struguri, mandarine, etc. Simbolizează fertilitatea și abundența;
Gogoși – sunt rotunde, pufoase și delicioase și, mai mult, se spune că atrag banii;
Șampanie, prosecco sau vin spumant – pentru un an plin de efervescență, de viață și de voie bună.
Sursa: impact.ro