Nu toate ingredientele pe care le cumperi pentru a le folosi la gătit pot fi ţinute în frigider, iar tu ştii deja asta. Dar despre unele dintre condimentele şi ingrediente pe care le foloseşti deseori la mâncare s-ar putea să afli abia acum că nu este bine să le ţii la frigider. Asta în timp ce este mai indicat ca altele să stea la temperatura camerei.
Pentru a te asigura că ai parte de cea mai lungă perioadă de valabilitate (şi cea mai intensă aromă) din tot felul de ingrediente comune, cum ar fi ketchupul, siropul de arţar sau sosurile picante, asigură-te că ai citit lista de mai jos, pentru a fi sigur că le păstrezi aroma şi durata de valabilitate. Unele menţiuni s-ar putea să te surprindă!
Ce condimente sau ingrediente se recomandă să ţii la frigider?
1. Siropul de arţar. Dacă aveai senzaţia că îl poţi păstra şi în dulapul de bucătărie sau debara, este momentul să începi să îl păstrezi la frigider. Siropul de arţar poate dezvolta mucegai dacă sticla este lăsată afară.
2. Ketchupul. Multe persoane încă se contrazic pe ideea dacă un borcan sau o sticlă de ketchup ar trebui ţinute la frigider. Dacă el este aşezat pe masă în multe dintre pizzerii, o serie de persoane au senzaţia că îl pot ţine şi acasă tot pe masă sau pe un raft. Dar situaţia depinde doar de cantitatea de ketchup şi de cât de repede intenţionezi să îl utilizezi. Ketchup-ul deschis poate fi stocat într-un dulap timp de până la o lună, dar dacă nu îl vei folosi prea des în această perioadă, mai bine păstrează-l în frigider.
3. Muştarul (în cele mai multe cazuri). Muştarurile pe bază de hrean sau cu usturoi trebuie să fie păstrate la frigider, în timp ce muştarurile simple, care sunt deja conservate, pot fi ţinute şi la temperatura camerei. Refrigerarea va ajuta la menţinerea gustului original.
4. Maioneza. Chiar dacă cel mai adesea borcanele de maioneză stau pe rafturile cu conserve în super-market, este foarte important să nu laşi niciodată maioneza afară, indiferent dacă este din comerţ sau este făcută în casă. Maioneza se face cu ouă, de aceea, odată deschisă, trebuie ţinută în frigider.
5. Uleiurile pe bază de nuci. Uleile precum cel de susan, nuci sau arahide, care nu sunt rafinate şi sunt făcute din oleaginoase trebuie să fie păstrate la frigider, pentru a nu râncezi. Sfat suplimentar: şi nucile ar trebui să fie, de asemenea, refrigerate, pentru că astfel îşi menţin aroma cel mai bine.
Ingrediente care nu ar trebui refrigerate
1. Sosul de soia. Ai observat că sosul de soia rămâne zile întregi pe mesele din restaurante? Asta pentru că este fermentat şi nu trebuie să fie refrigerat.
2. Mierea. Mierea va cristaliza şi va deveni imposibil de folosit dacă este întărită în frigider. Păstreaz-o, însă, departe de lumina directă a soarelui.
3. Sosurile iuţi. Sosurile picante pe bază de oţet au un termen de valabilitate de aproximativ trei ani şi nu trebuie sa fie refrigerate pentru a li se menţine prospeţimea
4. Ciocolata. Deşi multe persoane preferă să ţină ciocolata la rece, deoarece nu le place când aceasta se topeşte, nu frigiderul este soluţia pentru această problemă, ci doar depozitarea într-un spaţiu uscat, departe de lumina soarelui. La frigider, grăsimea care de regulă este omogenizată în conţinutul ciocolatei va începe să iasă la suprafaţă: vei remarca acest proces atunci când vei vedea o pojghiţă fină, albă, pe ciocolata ta. Acela este untul sau alte grăsimi din interiorul produsului. Este în regulă să o consumi şi aşa, dar gustul nu va mai fi la fel de bun.
5. Busuiocul. Busuiocului îi place căldura, iar la frigider nu va face decât să se ofileadcă mai repede. Dacă ai luat mai mult, păstrează-l, mai bine, ca pe flori, într-un borcan cu apă, undeva la lumină. Sau usucă-l (pe o coală curată), dar îşi va mai pierde din aromă.