Marea Gaură Albastră (în engleză Great Blue Hole) este unul dintre fenomenele fascinante ale naturii, care oferă un spectacol grandios. Dolina rotundă este situată în mijlocul recifului Lighthouse (atol al recifului de barieră din Belize), are diametrul de 305 m și este adâncă de 120 m.
Inițial, această gaură albastră reprezenta un sistem de peșteri calcaroase, formate în timpul ultimei ere glaciare. Pe atunci nivelul mării era cu mult mai scăzut, dar când acesta s-a ridicat bolta peșterii a cedat, formând o dolină carstică, formă de relief răspândită de-a lungul litoralului Belizelor.
Marea Gaură Albastră a devenit cunoscută datorită cercetătorului francez Jacques-Yves Cousteau, care a inclus-o în lista celor mai bune 10 locuri pentru scufundări. În anul 1972, a măsurat de pe vasul său Calypso adâncimea găurii albastre și a confirmat ipoteza formării ei. Explorând gaura cu ajutorul unui submarin monoloc, participanții expediției lui Cousteau au descoperit stalactite imense, pantele unora dintre ele formând un unghi de 10–13° față de verticală. Investigaţiile cercetătorului au dovedit că este o formaţiune carstică, calcaroasă, formată înaintea creşterii nivelului mării. Terasele peşterii se află la adâncimi de 21, 49 de metri şi 91 de metri. Adâncimea iniţială a Marii Găuri Albastre a fost de 151 de metri.
Marea Gaură Albastră este poziţionată în centrul recifului Lighthouse şi s-a format în timpul glaciaţiunii cuaternare, când nivelul mării era mult mai scăzut faţă de cel actual. Analizele realizate asupra stalactitelor formate în jurul Marii Găuri Albastre demonstrează că aceasta s-a format în urmă cu 153.000 de ani. Când nivelul apei a început să crească, fosta peşteră a fost umplută cu apă.
În ciuda izolării acestui loc (distanța până la orașul Belize este în jur de 96 km), Marea Gaură Albastră este un loc favorit pentru scufundările recreative. Scafandrii pot întâlni aici diverse specii de pești, printre care bibanul-crestat, rechinul infirmieră și câteva tipuri de pești de recif, de exemplu rechinul caraibian de recif.
Sursa: The vintage news