Cu toţii ştim că ceea ce mănânci determină felul în care te simţi. Asta se întâmplă de obicei pentru că alimentele pe care le consumăm ne afectează saţietatea în mod diferit. Un aspect important al alimentelor săţioase este că te pot ajuta să mănânci mai puţin la următoarea masă.
Saţietatea este un termen folosit pentru a explica senzatia de stomac plin şi pierderea apetitului pe care o resimtim după ce mâncăm. O scală numită indicele de satietate măsoară acest efect. Aceasta a fost elaborată în 1995, in cadrul unui studiu care a testat porţii de 240 de calorii din 38 de alimente diferite. Alimentele au fost notate în functie de capacitatea lor de a satisface foamea. Alimentele care au obţinut un scor mai mare de 100 sunt considerate saţioase. Astfel, consumul de alimente care au un scor ridicat al indicelui de satietate reduce aportul de calorii per total iar acestea sunt:
Carnea de pui, macroul şi pulpa de porc sunt cele mai săţioase alimente, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Warwick, din Marea Britanie. Pe lista oamenilor de ştiinţă se găsesc şi fructe şi legume: prune, caise, avocado, linte sau migdale.
După o masă care conţine aceste ingrediente senzaţia de foame se va instala mai greu datorită catităţii mari de amino acizi pe care le conţin. Arginina şi lisina, cei doi amino acizi studiaţi de cercetători, activează o celulă din creier intrată de puţin timp în atenţia oamenilor de ştiinţă, tanicita, care controlează apetitul. Nicholas Dale, profesor de neuroştiinţe la Universitatea din Warwick, a declarat că ”nivelul de amino acizi din sânge şi din creier după terminarea unei mese este un indicator important cu privire la nivelul pe care îl are senzaţia de saţietate. Descoperirea celulei tenacita, aflată în centrul creierului, regiune responsabilă cu controlarea greutăţii corporale, ar putea fi un prin pas spre găsirea unei soluţii împotriva obezităţii.
Amino acizii care se găsesc în alimentele bogate în proteine, atât de sursă animală, cât şi vegetală, ajută la înlăturarea senzaţiei de foame pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează faptului că proteinele se digeră mult mai uşor şi nu cresc cantitatea de zahăr din sânge care ne face să vrem să mâncăm din nou la scurt timp după ce ne-am ridicat de la masă. Informaţia nu era complet necunoscută lumii medicale, însă faptul că şi creierul este foarte implicat în proces a fost o surpriză. La doar 30 de secunde după ce consumăm alimente bogate în amino acizi informaţia este trimisă către partea de creier care controlează apetitul şi greutatea corporală.
Lista completă a alimentelor despre care cercetătorii englezi spun că ţin foamea la distanţă cumprinde: carne de pui, de curcan, pulpă de porc, anşoa, ton, parmezan, macrou, creveţi, alune, migdale, fistic, nuci, susan, tahini.