Churchkhela, un desert georgian tradiţional de Crăciun

Probabil nimeni nu cunoaste la noi desertul „churchkhela”, dar este posibil să-l fi încercat la un moment dat. Dacă eşti obişnuit cu dulciurile pline de zahăr, probabil nu ţi-ar crea o impresie specială. În schimb, dacă vrei să alegi un desert natural şi îţi place să încerci preparate diverse, îl vei găsi surprinzător de gustos. Churchkhela, desertul naţional al Georgiei, este preparat doar din must, făină şi nuci.

Are nevoie de timp şi pregătiri repetate până să ajungă la forma lunguiaţă pe care o poţi vedea în imagini.

Cele mai cunoscute tipuri de churchkhela sunt Kakhetian şi Imeretian. Kakhetian este preparat din nuci, care sunt înşirate pe un fir textil şi apoi înmuiate în must fiert cu făină. Pasta este atât de groasă încât poate îmbrăca nucile, dar nu se scurge de pe ele. Şirurile de Kakhetian sunt puse la uscat, iar după două-trei zile, se reia procesul de înmuiere, până ce nucile sunt bine învelite cu câteva straturi de cremă aromată. Imeretian este pregătit din alune.

Snacksuri georgiene

Datorită compoziţiei sale, Churchkhela, este o gustare nutritivă şi sănătoasă, care are un efect pozitiv asupra stării de spirit şi oferă un plus de energie la orice oră. În plus, acest desert uscat poate fi depozitat pentru o lungă perioadă de timp şi este uşor de transportat.

În Georgia, churchkhela este un desert obligatoriu pe masa de Anul Nou.

Iar dacă mergi vreodată în călătorie prin acestă ţară, e de ajuns să vizitezi orice piaţă din Georgia pentru a găsi cele mai variate sortimente, cu tot felul de fructe cu coajă lemnoasă şi siropuri diferite.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *