Cinque Terre sau Cele Cinci Pamanturi desemneaza o portiune mica din coasta stancoasa a Rivierei Italiene, locul in care omul a ales sa construiasca cinci asezari, departe de vartejul civilizatiei, dar la doar un pas de capriciile cateodata navalnice ale marii. O vacanta in Cinque Terre este ca o calatorie inapoi in timp…
Cinque Terre: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore, toate situate pe stânci, deasupra mării. Cele cinci localități sunt parte a Patrimoniului UNESCO și arată de parcă cineva le-a vopsit în culori pastelate. Culoarea albastră a mării, alăturată imaginii caselor, creează întotdeauna fantezii fotografilor care au tendința să le întărească ulterior culorile, în frumoasele poze rezultate.
Peisaje arhaice, cladiri ca niste doamne batrane gatite cu haine vechi, decolorate de trecerea timpului, locuitori pasnici, vedere la mare… Iar peste toate acestea, un miros familiar intrucatva, un parfum al unor timpuri pe care parca le-ai trait intr-o viata anterioara. Apoi, te opresti din admiratie inciudat, pentru ca iti dai seama ca aceasta atmosfera speciala iti este cunoscuta doar din cartile adolescentei, si nu datorita unor capacitati extrasenzoriale pe care te-ai gandit ca le-ai avea. Pe langa aceasta lupta cu memoria involuntara, calatorul curios va trebui sa mai sara un hop. Este aproape de necrezut faptul ca in secolul XXI, mai sunt oameni care pot trai linistiti intr-o atmosfera relaxata, departe de tot ceea ce inseamna vartejul a ceea ce mandri numim “civilizatie”.
Regiunea Cinque Terre este cunoscuta pentru frumusetea sa si mai ales pentru incapatanarea pe care o afiseaza in lupta cu ceea ce inseamna “timpuri moderne”. Atat zona coastei, cele cinci sate, ca si dealurile care le inconjoara protector fac parte din Patrimoniul UNESCO, din situl protejat mondial denumit Parcul National Cinque Terre. In anul 1998, Ministerul Mediului din Italia a declarat intreaga arie marina ca fiind protejata de lege, cu scopul de a conserva mediul acvatic si de a promova dezvoltarea socio-economica intr-o compatibilitate perfecta cu specificul locului. Un an mai tarziu, printre misiunile Parcului National se afla deja si pastrarea balantei ecologice, protejarea mediului si conservarea valorilor antropologice locale.
Pentru o perioada foarte lunga de timp, micile asezari pitoresti au stat departe de mersul nebun al lumii, cu sau fara voia lor, insa odata cu construirea primelor cai ferate in zona, legatura dintre cele doua lumi a fost restabilita. Chiar si asa, asezarile au reusit sa-si pastreze aerul rustic, aproape naiv. Fiecare satuc este o variatie pe aceeasi tema: arhitectura veche, fatade pastelate, usor decolorate, flori, localnici care par sa astepte linistiti ceva. Numai ca ei nu asteapta, ei traiesc. Si mai sunt si turistii, care se comporta precum algele: vin in valuri.
Exista si diferente. Enumerate de la est spre vest, fiecare dintre asezari comporta o trasatura cat se poate de proprie si personala. Primul dintre acestea este Riomaggiore, un orasel muncitoresc, caruia ii urmeaza pitorescul Manarola, urmat de catre Corniglia, cocotat pe un deal, Vernazza, cel mai spectaculos dintre toate si nu in ultimul rand, Monterosso al Mare, cel mai apropiat de mare.
Asupra acestei regiuni, cifra cinci detine suprematia absoluta. Cinci pamanturi, cinci asezari, o vizita cu trenul care dureaza cinci ore…
Pentru ca este o zona protejata, care tine mortis la statutul de rezistenta impotriva invaziei moderne, si in care legaturile de transport sunt de data oarecum recenta, accesul cu masina pana in Cinque Terre este imposibil. Cei care calatoresc cu masina pana in Italia, sunt sfatuiti sa isi parcheze vehiculul in localitatea La Spezia, iar de acolo sa mearga cu trenul pana in oricare dintre cele cinci sate in care au ales sa se cazeze.
Cele mai apropiate aeroporturi sunt Pisa si Genova. Firenze reprezinta de asemenea o posibilitate. Cinque Terre sunt bine racordate la transportul de cale ferata, prin urmare fiecare asezare isi are propria gara. Atat Genova cat si localitatea La Spezia sunt strabatute de trenuri care duc catre Cinque Terre cu regularitate. Pentru a ajunge in Cinque Terre ai nevoie de un permis care costa aproximativ 7 euro. Acesta poate fi achizitionat de la centrele turistice de pe drum.
Dupa ce v-ati cazat si urmeaza sa porniti in cercetarea locurilor, trebuie sa stiti ca metoda traditionala, preferata atat de catre localnici, cat si de catre turisti, este mersul pe jos. Nu exista o cale mai sigura de a te asigura ca nu ratezi nimic din frumusetea salbatica a acestor locuri. Desigur ca nici o plimbare cu vaporul de-a lungul marginilor stancoase ale coastei nu va fi data uitarii prea repede.