Clementinul (Citrus × clementina) este un fruct citric; hibrid dintre Citrus × deliciosa și portocal. Se spune că clementinele ar fi fost descoperite accidental, prin hibridizare, de către părintele Clément Rodier în 1902. Dar se pare că în China au fost cultivate mult mai devreme,aproximativ cu 6 secole mai devreme. Deci prin 1302. În S.U.A (U.S.A) au fost aduse în 1914. Se cultivă mai ales în Spania. Beneficiul clementinelor este ca sunt un aliat excelent împotriva virusurilor de sezon, pot fi utilizate în curele de slăbire, contin antioxidanți naturali, îmbunătățesc vederea și reduc stresul.
Clementinele sunt printre fructele cele mai vândute în această perioadă a anului. Puțină lume știe însă ce conțin aceste fructe intrate puternic de câțiva ani și pe piața din România.
Poate cel mai interesant secret al clementinelor este că acestea nu conțin decât 60 de calorii, ceea ce ele face ideale pentru cei care țin la siluetă. Apoi fructele au multă vitamina C, magneziu și fier care ajută sistemul muscular și nervos, dar și potasiu și calciu. În mod neașteptat, aceste citrice a căror ”structură” este bazată pe 86% apă, au și fibre, utile în digestie, cu un aport deosebit la micşorarea colesterolului din sânge. Datorită prezenţei fibrelor şi a potasiului, clementinele sunt foarte bune în procesul de detoxifiere.
Aceste fructe nu conţin sâmburi, deci ele nu se pot înmulţi decât prin procesul de altoire. Gustul şi aspectul diferit al clementinelor se datorează soiurilor diferite de portocal şi mandarin din care rezultă clementinele.
Clementinele rezistă mai mult decât mandarinele, dar îşi menţin aroma acestora, iar în comparaţie cu portocalele sunt mai dulci şi mai zemoase.
Parfumate, dulci, zemoase şi atât de aromate, clementinele sunt un răsfăţ delicios în lunile de iarnă.
Mulţi spun că aceste fructe gustoase sunt de fapt hibridizarea accidentală a mandarinei şi a portocalei. Se pare că primele fructe au fost descoperite de părintele Clément Rodier, în grădina orfelinatului pe care-l conducea în Misserghin, Algeria, în 1902.
Nu sunt însă puţini cei care susţin că acestea provin de fapt din China, fiind aproape identice cu mandarinele Canton din provinciile Guangxi şi Guangdong.
Iată şase alimente cu care poţi asocia aromatele clementine pentru a te bucura de o gustare savuroasă:
Clementine şi ciocolată de casă
Clementine şi migdale coapte
Clementine, iaurt grecesc şi miere
Clementine şi ricotta sau brânză de capră
Clementine şi avocado
Clementine şi prosciutto crudo sau speck
Poftă bună!