Cel mai eficient contraceptiv din antichitate

Metodele contraceptive au reprezentat o preocupare din cele mai vechi timpuri. De sute de ani, femeile au incercat sa se protejeze impotriva sarcinilor nedorite prin metode care mai de care mai neobisnuite, inspaimantatoare sau neconventionale.

Optiunile contraceptive, pe care femeile le aveau la indemana in Roma, Grecia sau Egiptul Antic, se bazau pe cocktailuri creative si, in unele cazuri, incredibil de urat mirositoare, pe dansuri si amulete, spermicide din cele mai ciudate.

Romanii ce au trăit în timpuri străvechi au ajutat la dezvoltarea multor lucruri din prezent. Însă un singur lucru nu l-au lăsat moştenire oamenilor din prezent, cel mai eficient contraceptiv din lume.

Romanii utilizau silphium pentru a preveni sarcina. Au utilizat-o atât de des încât planta a dispărut înainte de căderea Imperiului Roman, relatează ATI.

În trecut, silphium creştea sub forma unei plante sălbatice prin întregul oraş greces Cyrene, Libya din prezent. Planta a fost utilizată şi pentru tratarea diferitelor dureri. Răşina din tulpină era folosită pentru tratarea greţurilor, a febrei şi a frisoanelor.

De asemenea, era utilizată şi sub forma unui contraceptiv extrem de eficient. Istoricul american John Riddle declară că ”arhivele medicale şi cele anecdotice sugerează utilizarea silphiumului sub forma contraceptivului.”

Planta era utilizată şi cu scop abortiv, dar şi ca măsura de prevenire. O singură doză din răşina plantei inducea menstruaţie, astfel femeia devenea pentru o perioadă de timp infertilă. Dacă femeia era deja însărcinată, răşina provoca menstruaţia care ducea la avort.

În scurt timp, planta a devenit extrem de importantă. Astfel că a fost adăugată şi pe monedele din Cyrenian. Însă, din cauza creşterii popularităţii, planta a început să fie din ce în ce mai rară.

Ultima tulpină de silphium ar fi fost culeasă şi oferită împăratului Nero. Conform lui Plinius cel Bătrân, Nero a consumat-o imediat, neştiind probabil scopul pentru care era utilizată. În prezent, există o variantă a plantei, însă nu a fost analizată cu privire la efectele sale contraceptive.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *