Cum pot vota românii din străinătate?

Conform Autorității Electorale Permanente, la alegerile pentru Senat, Camera Deputaților și președintele României, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în afara țării pot opta pentru a vota prin corespondență sau la secțiile de votare.

Cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate, fie ca turiști, fie în tranzit, pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
paşaportul diplomatic;
paşaportul diplomatic electronic;
paşaportul de serviciu;
paşaportul de serviciu electronic;
paşaportul simplu;
paşaportul simplu electronic;
paşaportul simplu temporar;
în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La intrarea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate unui membru al biroului electoral, care va scana documentul în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.

În ceea ce privește votul prin corespondență, alegătorul poate opta pentru trimiterea plicului în țară sau în străinătate. În țară, costurile sunt acoperite de stat, iar dacă se optează pentru transmiterea la birourile electorale din străinătate sau prin curier, costurile sunt acoperite de alegător. Plicul se poate depune și la secțiile deschise în ambasade sau consulate.

Menționăm că în primul tur, românii din străinătate au început să voteze încă de vineri, 22 noiembrie.

În diaspora, procesul de votare începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Însă, programul se poate prelungi, în situații excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă în secție de votare mai sunt persoane la coadă care așteaptă să voteze.

Numărul secțiilor de votare din diaspora este asemănător cu cel de la alegerile europarlamentare din iunie, adică peste 900 de secții, iar pentru românii care locuiesc în străinătate sunt tipărite aproximativ 5 milioane de buletine de vot, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente.

Cele mai multe secții de votare sunt în Italia, după care în Spania, Regatul Unit, Franța, Republica Moldova, SUA și Belgia.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate în străinătate poate fi consultată pe site-ul www.mae.ro.

 

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *