Consumul de alcool va conduce cel mai probabil către o mahmureală, dar nu băutura în sine este vinovată, cât modul în care este ea defalcată în organism. Atunci când alcoolul (de asemenea cunoscut sub numele de etanol) este procesat de ficat, se creează mai multe procese chimice secundare. Unul este numit acetaldehida, care provoacă starea de mahmureală. Acetaldehida se transformă în cele din urmă în acetat, care nu mai determină simptomele mahmurelii și poate oferi chiar unele beneficii, cum ar fi un plus de energie.
În dorința de a anula mahmureala, cercetătorii caută soluții pentru a opri acetaldehida asa încât aceasta să nu persiste în organism pentru prea mult timp. Cercetătorii consideră că, dacă manipulează dehidrogenaza alcoolului (ADH), o enzimă care transformă etanolul în acetaldehidă și dehidrogenează aldehida (ALDH care se transformă în acetaldehida acetat), ar putea scurta timpul de care este nevoie ca acetaldehida să se transforme în acetat, scurtând în esență timpul în care o persoană este mahmură. Cercetătorii au testat 57 de băuturi diferite, inclusiv Huo ma mari (o băutură pe bază de semințe de cânepă), diverse ceaiuri și diverse băuturi carbogazoase. Anumite ceaiuri de plante încetinesc, într-adevăr, procesul de mahmureală. Eficiente sunt și băutura carbogazoasă Sprite sau apa minerală.
Cum prevenim mahmureala?
Mahmureala poate fi cumva prevenită, asta în cazul în care chiar nu veți exagera cu alcoolul. Iată câteva sfaturi:
Un bun sfat este să mâncăm înainte de petrecerea la care urmează să mergem. Este recomandabil sa mâncăm alimente bogate în grăsimi sănătoase precum nuci, migdale sau avocado. Sucul de roșii și mierea pot ajuta organismul să metabolizeze alcoolul mai ușor. Alimentele bogate în amidon (paste făinoase, orez, cartofi) vor absorbi o parte din alcool.
Evitați cocktailurile acidulate căci mixurile carbogazoase pot crește, de fapt, șansele de a obține o mahmureală. Băuturile dulci carbogazoase accelerează absorbția de alcool în organism. Dacă nu vă faceți griji în privința siluetei, puteți alege cocktailuri cu alcool și suc de fructe.
Deshidratarea este și ea vinovată pentru simptomele mahmurelii. După fiecare pahar de alcool ar trebui să consumăm câte un pahar de apă. De aceea, varianta de spritz (vin alb cu apă minerală) este recomandată băutorilor de cursă lungă care vor avea un organism hidratat si vor evita mahmureala.
Pentru a evita durerile de cap, amețelile și greața, alegeți băuturi transparente sau de culoare deschisă căci s-a demonstrat că băuturile de culoare închisă (wisky, bourbon, vin roșu) conțin congeneri care pot provoca simptome mai intense de mahmureală.
Ronțăiala unor alune, floricele, covrigei sau măsline poate ajuta în lupta contra unei posibile mahmureli căci alimentele vor absorbi din alcool și vor stimula metabolsimul acestuia.
Nu amestecați băuturile! Încercați să mențineți același tip de băutură.
Cum tratăm mahmureala?
Dacă a doua zi vă treziți cu mahmureală, mâncați ceva, în special ouă. Ouăle conțin în gălbenuș o substanță numită N-acetil-cisteină datorită căreia organismul este revigorat. Mâncați banane căci sunt bogate în potasiu, vor reechilibra nivelul de electroliți necesari organismului și vă vor oferi energie rapidă. Antioxidanții din alimentele hrănitoare sunt esențiali în lupta ficatului de a elimina toxinele din alcool. O aspirină poate fi și ea de folos căci reduce inflamația provocată de alcool. O cafea poate fi de folos pentru că alcoolul este în ultima fază cumva depresiv iar cofeina vă pune pe picioare. Din păcate, somnul de după o beție nu este un somn odihnitor.
Pe lângă faptul că este intoxicat cu alcool, corpul nu este nici odihnit. O lingură de miere de albine naturală este și ea binevenită în lupta cu mahmureala. Câteva plante medicinale și-au dovedit și ele eficiența în bătălia cu mahmureala. Printre acestea pelinul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale diuretice și detoxifiante. Pelinul este depurativ, stimulează și revigorează ficatul și ajută la eliminarea toxinelor ramase în organism.
Spor la treaba!