Varza de Bruxelles, această surioară mai mică a verzei româneşti, nu se bucură de prea mare prestigiu în rândul consumatorilor, dar avem de gând să schimbăm acest lucru. Mirosul şi textura sa au pus-o pe lista neagră, iar cei care aleg să o mănânce sunt priviţi cu suspiciune. Pentru că nu toţi ştiu cum trebuie gătită şi cu ce fel de mâncare se potriveşte, varza de Bruxelles este adesea ocolită în supermarketuri. Şi e păcat, pentru că e o legumă plină de beneficii, bogată în tot felul de vitamine şi minerale, dar şi proteine şi carbohidraţi de bună calitate, care o fac un aliment potrivit pentru gripele și virozele de iarnă. Cu un gust unic varza de Bruxelles poate fi o surpriză plăcută, dacă este gătită respectând câteva sfaturi.
Alegeţi doar varza de Bruxelles proaspătă
Varza de Bruxelles se poate ţine la frigider şi 10 zile, aşa încât poate fi cumpărată proaspătă şi gătită atunci când este nevoie. Atunci când o alegeţi, aveţi grijă să fie tare, compactă, iar culoarea să fie verde. Cu cât este mai mică, cu atât este mai dulce, mai fragedă şi mai puţin lemnoasă, iar cele mai mari seamănă cel mai bine la gust cu varza.
Masaj cu ulei
Dacă vrei să mănânci varza de Bruxelles proaspătă, este bine să o masezi cu ulei înainte. Frunzele vor deveni mai moi, la fel ca după supunerea la un tratament termic.
Varza de Bruxelles coaptă
Aceasta poate fi cea mai simplă metodă de a găti varza de Bruxelles, păstrându-i astfel şi culoarea proaspătă. Taie cotoarele şi scoate frunzele de deasupra care pot fi tari. Apoi, taie-le în două şi pune ulei de măsline, sare şi piper negru peste ele. Următorul pas este să le pui la cuptor la 250 grade celsius pentru cel puţin 15 minute. Vor fi crocante la exterior şi moi la interior. Se servesc ca atare sau alături de un alt preparat mai consistent, cum ar fi o bucată de carne de vită sau un peşte la grătar.
Varza de Bruxelles sotată
Atunci când este sotată, varza de Bruxelles se caramelizează şi devine delicioasă. Ai grijă să nu pui prea multe în tigaie. Poţi adăuga nişte cârnaţi sau bacon, dar ai grijă să fie afumate.
Nu fierbe varza de Bruxelles
Una dintre cele mai proaste decizii de a prepara varza de Bruxelles este aceea de a o fierbe prea mult timp în apă cu sare, cum ai proceda cu alte legume. Preparată în acest fel, ea va avea un miros şi un gust extrem de puternice, care nu vor fi pe placul tuturor. De aceea, este de preferat să eviţi această metodă de preparare şi să nu o laşi la gătit prea mult timp. Ea trebuie să rămână uşor crocantă!