Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 7% pe an, începând cu data de 8 iulie 2024, informează BNR. BNR a hotărât, de asemenea, scăderea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an, dar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an.
De asemenea, BNR se așteaptă ca rata inflației să scadă la 5%, în septembrie a.c. și la 4,9%, la sfârșitul anului. BNR mizează pe efectul de bază, adică o comparație a prețurilor din prezent cu cele de anul trecut, atunci când nivelul era ridicat; pe modificările legislative din domeniul energetic (probabil că este vorba despre menținerea plafonării tarifelor, dar să nu uităm că accizele aplicate carburanților au crescut, iar tarifele de distribuție pentru gaze au urcat); în fine, este vorba despre o încetinire a creșterii prețurilor produselor din import, așa-numita inflație importată. În schimb, creșterea economică este în suferință. Un plus de numai 0,4% în primul trimestru al acestui an în comparație cu cel precedent și de doar 0,1% în termeni anuali, în primul trimestru al anului, arată o încetinire evidentă a economiei. Teoria economică spune că reducerea dobânzii-cheie trebuie decisă atunci când economia încetinește tocmai pentru a da un impuls de creștere.
Totuși, BNR crede într-o revenire rapidă a economiei mizând pe creșterea consumului, accelerarea sectorului de construcții și revenirea producției industriale.
O scădere a dobânzii de politică monetară avantajează și impulsionează economia reală.