Corpul uman este acoperit de aproximativ 2 metri pătraţi de piele care sunt prima barieră dintre organismul uman şi mediul înconjurător. Pielea este, deci, expusă milioanelor de potenţiali factori iritanţi. Din acest motiv, senzaţia de mâncărime face parte din viaţa noastră, uneori mai mult decât este normal.
Potrivit unui studiu, atunci cand ne scarpinam intr-un loc in care simtim o mancarime activam acelasi mecanism cerebral care genereaza sentimentul de confort pe care il avem si atunci cand suntem indragostiti sau cand ne simtim pretuiti.
In ambele cazuri, se genereaza mai multe activitate in striatumul si in zona mezencefalului, au notat specialistii.
Studiul a fost realizat pe un grup de 16 indivizi, atat femei, cat si barbati. Specialistii au folosit stimuli electrici pentru a produce o senzatie de mancarime la nivelul incheieturilor subiectilor. Apoi, voluntarilor li s-a spus sa se scarpine fie aproape de zona unde simteau mancarimea, fie la o departare considerabila de incheietura.
Astfel, s-a constatat ca atunci cand voluntarii se scarpinau in apropierea incheieturii, in creier se inregistra o activitate mai mare la nivelul stratumului si a mezencefalului.
Studii anterioare au indicat ca aceste regiuni din creier, numite „sistemul de recompensare”, sunt mai active atunci cand oamenii se indragostesc, cand castiga la jocuri de noroc sau cand au succes pe plan profesional.
Prin urmare, oamenii de stiinta au concluzionat ca scarpinatul zonelor in care simtim o senzatie de mancarime activeaza sistemul de recompensare si produce sentimentul de confort. Totusi, autorii studiului au avertizat ca suprastimularea sistemului de recomandare poate cauza probleme. De exemplu, in cazul persoanelor cu dermatita atopica s-a constatat ca simptomele s-au inrautatit.
„Insa, daca functionarea sistemului de recompensare este intrerupta, acesti oameni nu se vor mai scarpina atat de mult cand simt mancarimea, iar simptomele lor de imbunatatesc”, a explicat prof. Ryusuke Kakigi.
Sursa: The Asahi Shimbun